Lösningar att inspireras av
Ta tillvara resurserna och få utlopp för kreativiteten. AGFO:s Lovisa Madås listar upcyclade lösningar att inspireras av.
Minska svinnet genom hela matsystemet och använd våra resurser smartare – det är forskarkåren eniga om. I våras skrev jag en spaning där jag lyfte fram åtta aktörer som skapar nya produkter från matsystemets sidoströmmar och restavfall (spaningen finns att läsa här). Dags att lyfta ytterligare aktörer att inspireras av.✔️ I projektet Resursfisk kartläggs tillgången på underutnyttjade fiskarter för att utvärdera deras potential som näringsrika och attraktiva livsmedelsprodukter. I årets upplaga av Fiskguiden från WWF lanseras till exempel braxen som ny matfisk.✔️ Finska EniferBio har tagin in 2,5 miljoner euro i investeringar från Nordic FoodTech VC och Voima Ventures. Bolaget fermenterar biobaserade sidoströmmar för att skapa en proteiningrediens som kan komma att ersätta soja i fiskfoder.✔️ I Storbritannien väcker Deep Branch investerarnas intresse. Ett bolag som vill förvandla koldioxid från industriella utsläpp till nya proteinkällor för djurfoder.✔️ Högberga Gård prisas för sin kompostmaskin som tuggar i sig gästernas matrester och omvandlar svinnet till näringsrik jord. På bara ett dygn kan 75 kilo rester förvandlas till 7,5 kilo kompostjord.✔️Paulig Incubator, PINC, ledde nyligen en investeringsrunda på 1,1 miljoner euro i startup-företaget Kaffe Bueno som återvinner och förädlar kaffeavfall till bland annat funktionella livsmedel. Saminvesterare var danska Växtfonden, The Yieldlab och en dansk ängelinvesterare.✔️I Töreboda finns ett bioraffinaderi som får fram en slags proteinpasta. På sikt kan den göra att vi människor skulle kunna äta gräs.✔️I Jönköping satsar entreprenören Stefan Lundvall på odling av ostronskivling i kaffesump inne i containrar.✔️Restaurangen Holy Smoke BBQ i Höganäs använder utsmält fett från sina tre rökar till egen tvålproduktion. Tvålen förfinas med jalapeño, tallbarr eller mynta.✔️ Coffeemagic Sthlm gör bodyscrub av överbliven kaffesump från Stockholms hotell.✔️ Skärvångens Bymejeri producerar varje år cirka 80 ton dessertost. Vasslen, som tidigare till stor del gått till djurfoder, utgör basen i en ny vassledryck.Vilka initiativ eller företag vill du se i nästa lista? Hör gärna av dig med tips. Är du nyfiken på fler smarta lösningar listar vi ytterligare tolv stycken här. Ta hand om dig och varandra.