Heta investeringsområden 2021
Vilka områden inom food- och agtech tittar investerarna på just nu och framöver? AGFO:s Pontus Gustafsson siar i veckans spaning.
Tidigare i år spanade jag om att agtechstartups kommer att klara den pågående coronakrisen bättre än andra typer av startups. Med allt mer pengar som går till branschen och nya aktörer på banan, såsom Trellis Road och Pale Blue Dot, kommer investeringstakten i svenska food- och agtechstartups troligen inte att minska.Internationellt kastar sig även giganter som Amazon, IBM och Microsoft in i leken, bland annat genom satsningar på open data inom jordbruk. Men vilka områden inom food- och agtech kollar aktörer som dessa på just nu och vilka kommer att vara hetast 2021?Startups som sysslar med insekter påverkas givetvis mycket av EU-domstolens beslut och Livsmedelsverkets tolkning, så där tror jag på ett lyft när det hindret är undanröjt. "Urk"-faktorn och utmaningen med oklara regelverk kvarstår fortfarande innan en kommersiell framgång är verklighet, men som investeringsområde är det alltjämt väldigt intressant.
Nästa våg tror jag blir alternativt blått protein
Samtidigt har många fått upp ögonen för alternativen till kött och det går att hitta växtbaserade köttsubstitut i dagligvaruhandeln. Nästa våg tror jag blir alternativt blått protein, där har AGFO listat elva bolag som tagit fram alternativa produkter till fisk och skaldjur. Branschen och allmänheten har blivit varse om vilken effekt fisket har på miljön, och succén inom alternativt kött borde leda till att fler utforskar alternativa blå proteinkällor.En effekt av corona har varit ett generellt större säkerhetstänk och det är något som jag tror smittar av sig även på food- och agtech, branscher där säkerhetsfrågan är extremt påtaglig. Effekterna blir högst troligt långtgående och därför tror jag att spårbarhet är ett ämne som kommer att vara på tapeten under 2021. Aktörer som Chainvine driver på trenden som dessutom får skjuts av ökad tillgång på data och utrullningen av 5G, något som ger helt nya möjligheter.Utöver det hoppas jag att hälsotrenden accelererar och att vi får fler nyttiga alternativ, bättre förståelse av näringsvärden och fler individanpassade kostråd.Håller du med, eller har du andra tankar? Hör gärna av dig!
Pontus Gustafsson
Projektledare AGFO