Insekterna gör comeback – men är det för sent?

Startup- och foodtechvärlden svänger snabbt. Det är insektsbranschen ett tydligt exempel på, som nu åter är på (bokstavligt talat) allas läppar. Det skriver AGFO:s Maria Zander i sin spaning.

Beskedet häromdagen slog inte ned som en bomb, men jag var nog inte ensam om att höja på ögonbrynen när Livsmedelsverket meddelade att vissa insekter nu får säljas i Sverige under en övergångsperiod.Att EU-kommissionen nyligen gett klartecken för att hela insekter i livsmedel inte ska gå under den så kallade novel food-lagstiftningen ger grönt ljus – tillfälligt. För att godkännas för försäljning krävs bland annat att de insektsbaserade livsmedlen har varit tillåtna i ett annat EU-land före 1 januari 2018. Det torde inte vara ett problem då våra grannländer tolkat lagstiftningen annorlunda och gett fritt fram sedan länge.Förra året spådde AGFO:s medgrundare Frida Jonson att 2019 kunde bli ett historiskt insektsår där ansökningarna för flera olika insektsarter låg och väntade på EU-kommissionens bord. Det drog ut på tiden, men kanske är det nu som det smäller på allvar, för det är tydligt att det börjar röra på sig i Insektssverige.Godkännandet från Livsmedelsverket är glädjande, skriver journalisten och insektsförespråkaren Anders Engström som driver bloggen Bugburger. Frågan är om det kommer för sent? Flera aktörer som drog i gång tidigt under 2010-talet har lagt ned eller bytt fokus.Livsmedelsföretagen menar att frågan är en principiell seger, eftersom nationella förbud riskerar att hämma tillväxten i livsmedelsektorn.På internationell nivå har franska insektsbolaget Ÿnsect dragit in över en miljard i investeringar och jobbar vidare med de långt gångna planerna på att få till världens största insektsodling.Här hemma i Sverige kvarstår frågetecknen kring vilket regelverk som ska gälla framöver, så det kan dröja ytterligare innan vi kan förvänta oss torkade skalbaggar i müslin i frukosttallriken. Aktörerna står redo. Frågan är bara om de konsumenter som tidigt var på hugget också ligger i startgroparna, eller om intresset hunnit avta vid det här laget?Sugen på mer? Läs AGFO:s sammanställning av konsumtion av insekter och temaartikeln om insekter som mat.

Föregående
Föregående

Heta investeringsområden 2021

Nästa
Nästa

Läge att slå upp fler dörrar