15 påsksäkrade tips

Påsken 2020 blir inte lik någon tidigare påsk. Coronautbrottet tvingar oss alla till ett förändrat beteende – vilket är högst påtagligt nu till påsk.

Tänkta träffar ställs in eller ställs om. Andra måste jobba hårdare för att möta en ökad efterfrågan – som livsmedelsbutiker och mjölproducenter. Vårbruket är igång och snart sås spannmål, bönor och potatis på svenska fält. Samtidigt kämpar restauranger och livsmedelsproducenter med att nå kunder på nya sätt eller förse hårt arbetande personal i sjukvården med mat. Kolla gärna in initiativ som Kvar i kvarteret och Bevara smakerna eller inspireras av #stöttarestaurangbranschen och #supportyourlocal i sociala medier.AGFO:s påskhälsning blir ett batteri med läsa-, titta- och lyssna-tips.Ta hand om dig och dina nära i påsk!📘 Läs: Är det i år det händer? The Guardian skriver om att flera insektsarter väntas få klartecken som livsmedel inom kort, läs här.📺 Titta: 5G-tekniken kommer att påverka maten och produktionen. Vetenskapens värld djupdyker i sevärt avsnitt om 5G.🎧 Lyssna: Fjärde generationens lantbrukare Sam Watson Jones grundade fältrobotföretaget the Small Robot Company och pratar ekonomi, precisionsodling och innovation i podden The future of agriculture. 📙 Läs: Svälten – hungeråren som formade Sverige av Magnus Västerbro. Lysande, lättläst och lärorik sträckläsningsbok.📺 Titta:Our Planet på Netflix. Om Jordens sköra skönhet. Ett måste.🎧 Lyssna:Vetenskapspodden. Oftast om något jag inte kan ett smack om. 🎧 Lyssna: Gammalt men högaktuellt avsnitt hos Matlaboratoriet: När krisen kommer till stan. Även Klotet sätter ljuset på sårbarheten med den globaliserade matproduktionen i sitt senaste avsnitt.📺 Titta: Från robotbin till gensaxen – möt forskare i smarta och snygga serien Briljanta forskare på SVT. Och så klart: vår egen eventserie AGFO Talks!📒 Läs: Yuval Noah Hararis reflektion om världen efter pandemin. 📗 LäsÄt din jävel av Malin Haawind. Skojigt skrivet om mat och livsnjutande.📺 TittaUppdrag Mat. Youtubern Mustiga Mauri trendar bland barn och ungdom, de älskar att se honom testa, utmana och intervjua.🎧 LyssnaMatsäkerhetspodden. Matförgiftningsbakterier, allergener och många andra otrevligheter får sin förklaring i denna utmärkta podd. 📕 Läs: A Short History of Progress av Ronald Wright. Fascinerande och ögonöppnande om mänsklig hybris och civilisationers uppgång och fall.📺 Titta:Våran lilla bondgård på SVT. När livet i staden känns mindre och mindre lockande för varje dag.🎧 Lyssna:Rebel Wisdom. När vår värld brakar samman behövs personerna som vågar tänka i nya banor för att reboota systemet.

Team AGFO väljer veckans:

💡 Samlade insikter: 

Just nu samlar AGFO insikter från företag i livsmedelsbranschen. Hur påverkas ni av pågående kris och förändrar ni något framåt? Svara gärna i vår

korta enkät här

.

🗣 Lockrop: 

Jobba med oss på AGFO! Vi söker en affärsdriven communityansvarig.

Sök, dela, sprid!

📣 Upprop: 

104 krögare, med Tareq Taylor som frontfigur, konfronterar regeringen i uppropet

Öppet eller stängt?

.

🔍 Tema: 

Efterfrågan på lokalproducerad mat är stark. AGFO samlar intervjuer, reportage och inspelningar på

temat här

.

🤜🤛 Matchning: 

Jordbruket förlorar sin arbetskraft när gränserna stänger. Studenter snickrade ihop en hemsida som matchar lantbrukare med arbetslösa.

Läs här.

👂 Påsklyssning: 

Vi guidar till en hel radda av 

matsystemets poddar

.

🤔 Påskquiz: 

Hur många grödor har du koll på?

Testa dina kunskaper här

.

Läs mer:

Påsktips 2019: Läs här💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis här

Föregående
Föregående

Vi kanske tänker fel

Nästa
Nästa

På andra sidan krisen