Är det nu alger blir coolt?

Den växtbaserade maten från havet lovar att lösa många av våra hållbarhetsutmaningar. Kommer löftena infrias, eller gör föråldrade regelverk och vår ovilja att ändra kosthållning att alger som klimaträddare förblir en våt dröm? Det skriver Kristofer Lund i sin spaning.

Mellan alla coronanyheter dök nyligen ett välbekant ansikte upp i mitt flöde. David Chang – amerikansk kocksuperkändis – glatt poserande med en näve tång i handen (bilden) över det som presenteras som Tingly Sweet Potato and Kelp Bowl. Snabbmatskedjan Sweetgreen lanserar "skålen" i samarbete med Chang och algodlarna Atlantic Sea Farms.Sweetgreen menar att 2020 är året då alger blir coolt. Stämmer det? Jag hoppas det!Alger har länge målats upp som framtidens mat. En gröda som inte kräver odlingsmark, inget gödsel, ingen bevattning, inga växtskyddsmedel. En gröda som fångar koldioxid, producerar syre och tar till vara överskott på kväve och fosfor. En gröda som kan användas till djurfoder, människoföda, biomaterial och biobränslen.Nu verkar affärsmodellerna sakta komma på plats. En studie från KTH konstaterade nyligen att intäktspotentialen är god. En annan tydlig signal är uppmärksamheten från investerare. Swedish Algae Factory säkrade i dagarna ett kapitaltillskott om 53 miljoner.

En gröda som kan användas till djurfoder, människoföda, biomaterial och biobränslen

En svensk aktör som vill att vi ska äta mer alger är Bohus SeaCulture. I Gåsö skärgård utanför Lysekil odlar de bland annat sockertång och fingertång (tång är samlingsnamnet för stora vattenlevande alger). Nils Mårtensson, vd på bolaget, ser stora möjligheter men menar att branschen hålls tillbaka av ett föråldrat regelverk. Tillståndsgivningen för nya odlingar kan bli en utdragen process. Han hoppas att en regeringsutredning som görs just nu ska slå fast att odlingarna enbart har en positiv påverkan på de lokala ekosystemen. "Det skulle möjliggöra snabbare handläggning och utbyggnad", säger Nils Mårtensson.Hålls utvecklingen tillbaka av fler faktorer? Vill vi äta alger, eller behöver våra smaklökar några år på sig för att anpassa sig till havssmaken?Det pågår en intensiv produktutveckling. Atlantic Sea Farms marknadsför bland annat Sea-Chi, en tångvariant på kimchi. Svenska bolaget Catxalot säljer blåstångsknoppar, torkad sockertång och japansk kryddblandning med svensk twist; Bohus Furikake. I Nederländerna har man kommit ytterligare ett par steg. Företaget Zeewaar har odlat kommersiellt sedan 2013 och bland deras produkter finns kittlande namn som The Dutch Weed Burger ochZeeuwse zeewierballen (alg- och tofuköttbullar).Det är en bit kvar till tång har sin självklara plats på middagsbordet. Alger är dock inte förknippat med samma urk-faktor som andra nya livsmedel (läs: insekter). Det, kombinerat med att tångodling är varje klimaträddares våta dröm (ursäkta) gör ändå att framtiden ser ljus ut.Under ett algsamtal hos Matlust nyligen uppskattade moderatorn Lovisa Madås från scenen att en stor andel av publiken såg fram emot att sätta tänderna i en tallrik alger. Jag tillhör den gruppen, gör du det?!

Föregående
Föregående

På andra sidan krisen

Nästa
Nästa

I krisens spår ställs nya frågor