Topp 15: Årets mest lästa artiklar
Det här innehållet läste ni mest på AGFO.se under året.
1. Lista: Här finns de svenska landbaserade fiskodlingarna
Var i Sverige produceras det fisk och räkor på land? Vi har svaret – läs här.
2. Guide: Framtidens förpackning i fokus
Följ med när vi spanar in förpacknings- och materialinnovationer som vi kan tänkas få se mer av i framtiden. Läs guiden här
3. Lista: Svenska tjänster för lokalproducerad mat
Appar och e-handel banar väg för den växande trenden att handla lokalproducerat direkt från producenten. Här är svenska tjänster som ser till att det blir lokalt på tallriken – se listan.
4. Intervju: Mäktigt organ svänger i prestigefråga
För tio år sedan var FAO:s framtidslösning kraftigt ökad matproduktion och ett intensifierat jordbruk. I dag kritiserar man i stället samma resursintensiva jordbruk för att orsaka allvarliga miljöproblem och ändå inte kunna mätta världens befolkning. Läs intervjun här
5. Guide: Så inreder du med odling i hemmet
På bänken, i ett skåp, på väggen – i vår guide listar vi spännande designlösningar där odling integreras i hemmet, läs guiden här.
6. Regenerativt jordbruk
Det pratas allt mer om regenerativt jordbruk, vissa kallar det för ekologiskt 2.0. Vad är det och vad säger forskarna och lantbrukarna? AGFO reder ut här
7. Fem hinder för svensk sojaodling
Den älskade och samtidigt kritiserade sojabönan är högaktuell. Det går faktiskt att odla sojaböna i Sverige, men det finns ett rad hinder. Läs mer här
8. Intervju: Därför ratas den svenska bönan
Varför odlas det inte mer svenskt protein när efterfrågan är så stor? Den frågan stod ut efter AGFO:s genomgång av vilka vegoprodukter med svensk råvara som finns ute i handeln. Läs mer här
9. Rapport: Så påverkar krisen framtidens matsystem
Hur ser matsystemet ut efter coronapandemin? Vi har analyserat krisen tillsammans med forskare och experter. Hämta rapporten här
10. Okänd svensk innovation kan utmana palmoljeindustrin
Svenska forskare har tagit fram en unik metod att göra livsmedel – av elektricitet och koldioxid. En innovation som i förlängningen skulle kunna utmana palmoljeindustrin. Läs intervjun här
11. Här finns pengarna att söka
Här kan du som entreprenör eller etablerad aktör söka finansiering – vi guidar till projektpengar och stipendier. Läs guiden här
12. Forskarna oense om lantbrukets klimatpåverkan
Ska man räkna jordbruket till godo all den kol som binds varje år i skördarna? Ja, menar Per Frankelius, docent i företagsekonomi . Nej, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi. Läs intervjun här
13. Klimatmärkning av mat kritiseras
Många konsumenter vill se klimatmärkning på mat – och aktörerna som ger svaren blir fler. Går det att lita på siffrorna? Läs här
14. Insikter från rapportåret
Alger, biologisk mångfald, investeringar i agtech och växtbaserade proteiner. Det är delar av innehållet i rapportfloden från 2020. Vi summerar insikter här
15. Svenskt växtbaserat protein
Efterfrågan på svenskt växtbaserat protein ökar stadigt, men än saknas viktiga förutsättningar för att skiftet ska ta ordentlig fart. Vi djupdyker i det svenska proteinskiftet – läs här.
Läs mer:
Vi guidar: julens bästa läsning
Alla trendspaningar under 2020
Stora förväntningar på 2020
Bästa boktipsen att ge bort i julklapp
Se årets AGFO Talks: