Här ska Europas största landbaserade laxodling byggas
Stor satsning på landbaserad fisk och mellangrödor är hett igen – två av veckans nyheter när vi sammanfattar veckan.
Så påverkar coronaviruset matsystemet
Här samlar vi nyheter om vilka effekter viruset får på matsystemet, både nationellt och internationellt. Läs mer här
Här ska 100 000 ton lax produceras per år
Europas största landbaserade laxodling ska byggas i Sotenäs. Det norska företaget Lighthouse Finance investerar 17-20 miljarder kronor och bygget påbörjas nästa år. (DN) Läs mer ➔Guide: Här finns de svenska landbaserade fiskodlingarnaAGFO-tema: Alger och landbaserad fisk
Så påverkar antalet butiker matsvinnet
Fler matbutiker ger mindre matsvinn eftersom folk handlar oftare och bunkrar mindre, enligt en ny studie från universitetet i Cornell, USA. Endast en marginell förtätning av antalet butiker ger stor verkan. (Treehugger) Läs mer ➔
De är övertygade om att mat är medicin
Tusentals ämnen i grödor analyseras, i jakten på ett naturligt supernäringsämne. Det är amerikanska startupen Brightseed som tror att mat i framtiden kan fungera som preventiv medicin. (Fast Company) Läs mer ➔
Rapporterna du inte får missa
Rapportsläppen duggar tätt från olika delar av matsystemet. Nu samlas 12 av dem i en färsk översikt. (AGFO) Läs mer ➔
Livscykelanalyser gynnar intensivjordbruk
LCA-analysen är för snäv och missgynnar ekologisk produktion då den inte får med viktiga hållbarhetsaspekter som biodiversitet, jorderosion och besprutning. Det menar svenska, danska och franska forskare i en ny studie.(Food Supply) Läs mer ➔
Odling mellan raderna hett igen
Intresset för mellangrödor, som odlas mellan två huvudgrödor, ökar i Sverige. Det kan motverka ogräs och förbättra markens bördighet, men ännu vet man för lite om hur skadegörare påverkas. (Jordbruksaktuellt) Läs mer ➔
Risk för nya allergier
Ökad användning av ärtprotein i produkter kan innebära fler fall av allergi mot ärter, enligt brittiska välgörenhetsorganisationen Anaphylaxis Campaign. (Food Navigator) Läs mer ➔