Skotsk startup odlar med havsvatten
Alger får kor att släppa ut mindre metangas, dessa svenska råvaror efterfrågas av matjättarna och 21 självkörande traktorer – häng med när vi summerar veckans nyheter inom framtidens matsystem.
De odlar med havsvatten
En skotsk startup hjälper bönder att odla grödor med hjälp av saltvatten direkt från havet. På fälten vid strandkanten odlas nu örter som frodas i det salta vattnet, och konsumentintresset för dem växer stadigt. (Reuters) Läs mer ➔
Kunskap om maten hårdvaluta
"Det här är blir också ett sätt för företagen att friskriva sig från ansvaret, de behöver bara uppfylla de lagar och regler som gäller, men inte ta ansvar för att maten verkligen är hållbar", säger forskaren Carl Yngfalk om digitaliseringen av maten. (AGFO) Läs mer ➔
Ny karta över "ghost kitchens"
I takt med att hemleverans av mat ökar bygger restauranger ghost kitchens – kök som enbart är till för tillagning av maten som ska levereras. Nu finns en karta över aktörerna som satsar på de dolda köken. (The Spoon) Läs mer ➔
21 insikter från höstens event
Klimatneutrala lantbruk, framtiden för måltidsturism och konsumenter som är trötta på dieter. Dessa ämnen och många fler har diskuterats i höst. Team AGFO delar med sig av insikter från sju späckade event. (AGFO) Läs mer ➔
Här odlas alger för minskade metanutsläpp
I en källarlokal i Stockholm odlas en algsort som ska minska kors metanutsläpp med upp till 80 procent, enligt startupbolaget Volta Greentech. Koldioxid från ett kraftvärmeverk används vid odlingen och nu siktar man på storskalig algproduktion. (Dagens Nyheter) Läs mer ➔
Säljapp för lokal mat ska bli global
Den svenska startupen Local Food Nodes kopplar samman bönder och konsumenter för direktförsäljning. En crowdfundingkampanj är nu i full gång för att appen ska kunna skalas upp internationellt. (Jordbruksaktuellt) Läs mer ➔
21 självkörande traktorer
Autonoma traktorer kanske känns som science fiction, men faktum är att det pågår utvecklingsprojekt av dem världen över. Lär känna de gamla, nya, stora och små traktorerna i den här kartläggningen. (Future Farming) Läs mer ➔
Matjättarna: Här är de svenska råvaror vi efterfrågar
Svenskt, lokalproducerat och hållbart trendar stort inom matsystemet. AGFO frågar tre matjättar vilka svenska grödor, kött och mejeriprodukter de vill se mer av för att möta en stigande efterfrågan. (AGFO) Läs mer ➔
Svenska vertikalodlare får vingar
Vertikalodlingsföretaget Grönska i Stockholm ska börja leverera sallat till flygbolaget SAS med start i vår. (Food Supply) Läs mer ➔