5 steg till ett hållbart matsystem

AI kan göra odlingen mer lönsam, antibiotikaresistensen hos lantbruksdjur har tredubblats och det spås bli trendmaten 2020 – häng med när vi summerar veckans nyheter inom framtidens matsystem.

Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Rapport: Gå längre än växtbaserat

Om livsmedelsföretag verkligen vill jobba på ett hållbart sätt måste de gå längre än att satsa på trender som växtbaserade produkter. Författarna till rapporten föreslår istället en femstegsplan för handling. (Food & Drink International) Läs mer ➔

”Målet är att tänka om hur jordbruk bedrivs”

Inget företag har tidigare tagit ett liknande grepp om jordbruket som Indigo Ag nu gör – och det med bönderna som huvudspelare. AGFO möter världens just nu med omtalade agtechbolag. (AGFO) Läs mer ➔

Det blir trendigt 2020

Nya och häftiga smaker framför välbekanta samt mat som gör oss mindre stressade. Det är två av de trender vi kan förvänta oss att se inom mat och dryck nästa år. (Foodnavigator) Läs mer ➔

AI kan få snurr på odlingen

Att odla grönsaker är ett tidskrävande jobb. Därför ställde ett forskarteam erfarna gurkodlare mot oerfarna, där de oerfarna hade hjälp av artificiell intelligens. Resultat? Odlarna som fick assistans av AI nådde högre lönsamhet. (Future Farming) Läs mer ➔

Studie: Antibiotikaresistensen tredubblad

Antibiotikaresistensen hos lantbruksdjur i låg- och medelinkomstländer har ökat markant och är nästan tredubbelt så stora som de var år 2000. Detta kan få förödande konsekvenser och har kallats "ett hot lika stort som terrorism". (Food Tank) Läs mer ➔

De 3D-printar och skräddarsyr vitaminer

En brittiskt startup utvecklar vitaminer som är anpassade efter varje persons behov. Efter att ha kommit fram till vilken kombination som behövs används en 3D-printer för att producera vitaminerna. (The Spoon) Läs mer ➔

Potatismuseum i Peru kan vara räddare i nöden

Klimatförändringarna gör att odlingar utsätts för nya hot när skadedjur förflyttar sig. Ett potatismuseum med över 1300 sorter kan bli en nyckel för att kunna odla grödor som klarar av förändringarna. (The Guardian) Läs mer ➔

Från mylla till hylla – så ska maten spåras

En svensk blockkedja som utgår från bonden och ska gynna hela värdekedjan, det är vad svenska startupbolaget Agrovektor just nu bygger. (AGFO) Läs mer ➔

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis
Föregående
Föregående

21 insikter från höstens event

Nästa
Nästa

Tema: Blockkedjan och mat