Hon vill få mjölkbönder att ställa om

Det tror investerar på inför 2020, så bäddar Finland för innovation och forskare bakom Crispr varnar nu för teknikens konsekvenser – häng med när vi summerar veckans nyheter inom framtidens matsystem.

Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Hon vill få mjölkbönder att byta bana

När entreprenören Miyoko Schinner ska börja göra växtbaserade alternativ till smör och ost på lokalproducerade råvaror, vill hon att det är mjölkbönder som ska producera dem. (Foodnavigator) Läs mer ➔

Finland har bäddat för innovation

Kapitalet växer och finländsk foodtech är på frammarsch. Det visar AGFO:s reportage om vårt grannland. (AGFO) Läs mer ➔

Vägen till ett klimatneutralt jordbruk

Kolinlagring, precisionsodling och förändrade odlingssystem. Det är tre exempel på hur svenskt jordbruk kan öka skördarna och minska utsläppen. (ATL, betallänkLäs mer ➔ och Här har vi samlat rapporter 

Detta satsar investerarna på 2020

Agtech är inne och måltidslösningar är ute. Det var en av slutsatserna när Agfunder tillfrågade investerare vad de kommer satsa sina pengar på framöver. (Agfunder) Läs mer ➔

Förpackning gjord på fiskrens och alger

Ett alternativ till plast av fiskskinn, ben och lokalproducerade alger. Det har utvecklats av en brittisk student. Plasten kan också komposteras, istället för återvinnas på en särskild anläggning. (Fast Company) Läs mer ➔

Forskare bakom Crispr varnar för tekniken

Gentekniken Crispr är omdebatterad, inte minst för hur den kan användas för att förändras mänskligt DNA. Nu varnar en av forskarna bakom tekniken för riskerna med den. Hon arbetar också på hur man kan motverka teknikens effekter om den skulle missbrukas. (MIT Technology Review) Läs mer ➔

Kan världens största matföretag bli hållbart?

Studier visar att lönsamhet och hållbarhet kan gå hand i hand, men frågan är hur det ska gå ihop när det gäller en matjätte som Nestlé. Satsningar som att byta ut sina förpackningar till återvinningsbar plast räcker inte, menar klimataktivister. (The New York Times) Läs mer ➔

Team AGFO väljer veckans:🎉 Grattis: Till Väddö gårdsmejeri, vinnare av Matverk Stockholm för sin ekologiska burgarcheddar.📄 Rapport: Axfoods vegobarometer visar att vegetarianerna blir inte fler, men fler äter vegetariskt allt oftare.👩‍🌾 Platsannons: Har du lantbrukserfarenhet? Då har du chans att få ta över driften av en gård på ö i Stockholms skärgård.🥕 Självplock: Gotländska Ryftes erbjuder gratis självplock av morötter. Var beredd på att tvätta kläderna efteråt... Se varför här🏛️ Museumtrend: Att ha utställningar med fokus på mat växer i popularitet på museum runt om i världen.
💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis
Föregående
Föregående

Gotländskt agtechbolag äntrar Kina

Nästa
Nästa

Gör dig redo för vertikalodling 2.0