Jakten på protein når trädtopparna
Svinnpesto, politiska konsumenter och omöjliga burgare – häng med när vi summerar veckans nyheter inom framtidens matsystem.
Sojan utmanas – här odlas proteinet på träd
Mirakelträdet? Från Pongamiaträdet går det att utvinna protein och olja som kan användas till foder, livsmedel - och biobränslen. Startupen Terviva drar in 20 miljoner dollar för att skala upp produktionen. (Agfunder) Läs mer här ➔
”Vi bygger hellre tekniska lösningar än ändrar våra vanor”
Går det att kombinera en cirkulär matproduktion med export? Och hur behöver städerna förändras? Forskaren Per-Anders Langendahl ger svaren. (AGFO) Läs mer här ➔
Pesto på svinnörter
Växthusodlare gör pesto på räddade överskottsplantor. Peston kommer säljas i tre olika smaker och finns i butik från vecka 15. (Fri Köpenskap) Läs mer här ➔
Stor hamburgerkedja satsar på det omöjliga
Impossible Foods är ett av världens mest framgångsrika inom växtbaserade burgare. Nu inleder de ett samarbete med Burger King. (Bloomberg) Läs mer här ➔
Sverige har flest politiska konsumenter
Sverige är det land i Europa som har flest konsumenter som styrs av politiska eller etiska värderingar, visar en ny avhandling. Det kan tvinga fram förändring hos företag som vill leva upp till konsumenternas krav. (Extrakt) Läs mer här ➔
Getsatsning går i graven
Techbolaget Ari.farm med idén att användare skulle investera i getter i Somalia med chans till framtida avkastning lanserades 2016. Men nu har getfarmen stängs och hundratals av kunderna drabbas. (Breakit/DI Digital) Läs mer här ➔
Matimporten fortsätter att öka
Sverige fortsätter öka importen av livsmedel och jordbruksvaror. Torkan var en bidragande orsak, men svenskarna äter också mycket mat som inte går att producera här. (ATL, betallänk) Läs mer här ➔
Nu kan du handla mat med rösten
Att beställa hem mat med en röstassistent är fortfarande i sin linda. Nu lanserar jätten Walmart möjligheten genom samarbete med Google. (Grocery Dive) Läs mer här ➔
Klistermärke ska förlänga fruktens hållbarhet
Öka frukters livslängd med upp till 14 dagar genom att fruktens mognadsprocess saktas ned. Det är vad klistermärket StixFresh gör. (The Spoon) Läs mer här ➔
Så kan svenska bönder hantera framtida torka
Ny modell ska ge bönder riktlinjer för att optimera bevattning. Hänsyn tas till grödors vattenbehov, vädret och torkläget, enligt forskarna bakom modellen. (Dagens Nyheter) Läs mer här ➔
FN lyfter fram regenerativa metoder
FN lyfter fram och uppmuntrar regenerativa tekniker som bland annat används i Niger och Mali för att hjälpa bönder bygga upp utarmade marker. (UN Environment) Läs mer här ➔