Din genväg till framtidens matsystem

Innovation, biologi, gastronomi, mylla och teknik – allt ryms i framtidens matsystem som omvandlas i snabb takt. Därför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll.

Uppdaterad senast: 5 oktober 2020

🐝  Biologisk mångfald

Biologisk mångfald är helt avgörande för vår matproduktion – och hela mänskligheten. Frågan har blivit allt hetare i livsmedelsvärlden. Möt forskare och experter i vår temaartikel. Läs mer ➔

♻️ Tema: Cirkulär matproduktion

Möt forskare, entreprenörer och aktörer som vill byta linjärt mot cirkulärt. Läs mer ➔

🛒  Lokalproducerad mat

Lokalproducerat har seglat upp som en klar etta på trendtoppen. I både konsument- och branschundersökningar rankas när- och lokalproducerad mat högt över den tidigare självklara ettan ekologisk mat. Vad säger forskarna, entreprenörerna och matjättarna? Läs mer ➔

🇸🇪  Svenskt växtbaserat protein

Efterfrågan på svenskt växtbaserat protein ökar stadigt, men än saknas viktiga förutsättningar för att skiftet ska ta ordentlig fart. Här djupdyker vi i det svenska proteinskiftet med intervjuer, trendspaningar och rapporter. Läs mer ➔

🥫  Klimatmärkning

AGFO har tagit en ordentlig titt på klimatmärkning av mat och kan konstatera att frågan är komplex. Läs mer ➔

🐟  Alger och landbaserad fisk

Möt forskarna och entreprenörerna som har fokus på vattenbruk och alger. Läs mer ➔

🌱  Regenerativt jordbruk

Det pratas allt mer om regenerativt jordbruk, vissa kallar det för ekologiskt 2.0. Vad är det, och vad säger forskarna och lantbrukarna? AGFO reder ut. Läs mer ➔

👨🏽‍🌾  Fossilfri matproduktion

En fossilfri matproduktion – går det? Här samlar AGFO artiklar om skiftet till en fossilfri matproduktion och vilka utmaningar det kommer att innebära. Läs mer ➔ 

♻️  Kolinlagring

Möt entreprenörerna, lantbrukarna och forskarna som jobbar med lösningar med fokus på ökad kolinlagring. Läs mer ➔

🗑️  Matsvinn

Möt forskarna, entreprenörerna och aktörerna som tar upp kampen mot vårt matsvinn. Läs mer ➔ 

🥤  Framtidens förpackningar

Att maten vi producerar och äter ska vara så hållbar som möjligt har vi förstått – men vad gäller för det som omsluter maten? Möt de som sätter framtidens förpackningar i centrum. Läs mer ➔

🌱  Stadsnära inomhusodling

Intresset för nya sätt att odla inne i städer ökar – från vertikalodlingar till containerodlingar. Vi summerar intervjuer och spaningar i ämnet. Läs mer ➔

🥬  Hållbar mat

I samtalet om framtidens mat är hållbarhet en nyckelfaktor. Vi samlar artiklarna som tittar närmare på mat och hållbarhet. Läs här ➔

🔗  Blockkedjan och mat

Öka spårbarheten, minska fusket och bygga nya affärsmodeller – tre användningsområden för blockkedjeteknik i matsystemet. Läs mer ➔

🤝  Entreprenörskap i matsystemet

I Europa växer antalet investeringar i matsegmentet, så nu gäller det för Sverige att skala upp. Här samlar vi artiklar om entreprenörskap. Läs mer ➔

💰  Riskkapital och projektpengar

I Sverige finns gott om investerare som vill satsa pengar i matsystemet. Problemet är att det är tunnsått med svenska innovatörer inom matsektorn. Här guidar vi till riskkapital och projektpengar, och pratar med startups i branschen. Läs mer ➔

💡  Innovation och mat

Sverige är högt rankat när det gäller innovationskraft. Men inte inom livsmedelsbranschen. Varför? Möt personerna som har svar. Läs mer ➔

 👤  Mat och identitet

Individanpassad mat boomar i takt med att vi tror allt mer på mat som kan rädda oss undan ohälsa och samtidigt är bra för vår planet. Här har vi samlat  artiklar på ämnet mat och identitet. Läs mer ➔

🤖  AI och robotar

Artificiell intelligens och digital övervakning öppnar upp en ny värld. Följ med när vi spanar in i framtiden.  Läs mer ➔ 

🇳🇴  Grannländerna - varför så bra?

Sverige kan inspireras av grannländerna när vi nu siktar på en ökad matproduktion med större export. Här jämför vi Sverige, Danmark, Finland och Norge, sett ur innovations- och exportperspektiv. Läs mer ➔ 

📡   Data och jordbruket

Floden av data i jordbruket ökar explosionsartat i takt med att tekniken förfinas. Vilka är farhågorna, möjligheterna och vad blir nästa steg? Möt experterna med data i fokus. Läs mer ➔

🥛  Framtidens mjölk

Vad är mjölk i framtiden och vilka värden blir viktiga framöver? Följ med när vi spanar in i framtiden.  Läs mer ➔

🥩  Kött 2.0

Fossilfritt kött, naturbeteskött, cellbaserat kött – vi summerar några av årets initiativ. Läs mer ➔

🦗  Matinsekter

Insekter ses som ett tänkbart protein i vår kost. Vi möter entreprenörer, forskare och trendspanar om insikter. Läs mer ➔

🤖  Fältrobotar

Självgående robotar som kan så, rensa ogräs eller leverera din matbeställning – utvecklingen går fort framåt. Följ med när vi summerar intervjuer och spaningar i ämnet. Läs mer ➔

🌱  Precisionsodling

Fler och fler pratar om precisionsodling – att odla smartare, mer precist och i rätt tid. Vi summerar intervjuer och spaningar i ämnet. Läs mer ➔

🧪  Genteknik

Hur förändras råvarorna vi äter – nu och i framtiden med genteknikens hjälp? Vad kan vi förvänta oss av framtida råvaror?  Läs mer ➔ 

Magasin: Framtidens hållbara matsystem

Magasinet innehåller artiklar om framtidens jordbruk, exempel på smarta lösningar för att transformera matsystemet, samt intressanta trendspaningar inom foodtech, matsvinn, resurshantering och mycket annat. Men det viktiga är helhetsbilden. Vi vill både visa på de stora problem vi står inför, samtidigt som vi lyfter goda exempel från den svenska livsmedelskedjan. Tryck här för att läsa magasinet onlineAGFO TalksKunskap, möten och nya perspektiv. Spännande gäster, dynamiska möten och oväntade vinklar. Här kan du se alla inspelningar från vår populära eventserie AGFO Talks – titta här

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här
Föregående
Föregående

Ny vertikalodling ska ge 1,3 miljoner plantor per år

Nästa
Nästa

8 trendrapporter för 2019