Rickard Albin: “Så fixar vi morgondagens förädlingsled mellan primärproduktion och livsmedelsindustrin”

AGFO-medlemmen Rickard Albin talar sig varm för förädling på Elmia Lantbruk. (Foto: AGFO)

I samband med att Sverige gick med i EU ”exporterade” vi tyvärr stora delar av förädlingsledet mellan primärproduktion och livsmedelsindustrin. Med förädlingsledet menar jag basala processer som rensning, tvättning, skalning, blanchering, pastörisering, sönderdelning/malning, torkning e t c. Denna förändring gick naturligtvis inte över en natt, utan skedde successivt efterhand som importen av förädlade grönsaker och baljväxter ökade. Enligt SCB har importen av grönsaker, torkade, hela, i bitar, skivade, krossade eller pulveriserade ökat med nästan 5 gånger sedan EU-inträdet. Importen av torkade baljväxter, skalade och sönderdelade, ökade under samma period med 3-4 gånger, med störst ökning under de senaste 4-5 åren i samband med proteinskiftet. 

Culinar var tidigt ute med att ta fram lokalt odlade livsmedelsråvaror med specifikt ursprung, allt från frystorkade granskott, dill och gräslök från Skåne och frystorkade lingon från Norrland till ostpulver från lokala ysterier. Problemet var bara att torkningsprocessen fick utföras utomlands eftersom denna förädlingsprocess saknas i Sverige. 

2018 gick Culinar med i ett SLU-drivet projekt finansierat av Jordbruksverket – ” Utveckling av vegetariska inblandningsprodukter av sidoströmmar från broccoliproduktion”. I Sverige säljs broccoli nästan alltid som styckvara i dagligvaruhandeln, där varje broccolibukett ska väga mellan 250 och 350 gram. Broccolibuketten skördas för hand vid olika tillfällen under skördesäsongen och trimmas ner till rätt styckvikt. Resten av broccoliplantan, vilket utgör cirka 1/3 av broccoliplantans totalvikt, plöjs sedan ner i jorden. Detta trots att bladen och stjälkarna är både goda och nyttiga. 

I detta projekt har vi tagit tillvara broccolistjälkarna och bladen som tvättas, blancheras, torkas och mals till ett vackert, smakrikt pulver. Detta broccolipulver har vi på Culinar sedan testat i en rad olika livsmedelsprodukter och som fått stor uppskattning. Vi har använt torkat broccolipulver som smaksättare och ingrediens till bl a chipskryddor, pesto, i olika såser och dippor, i bakade produkter, i korv, köttbullar och andra kött & charkprodukter. 

Vi har även tittat en del på andra sidoströmmar som t ex vid svampodling. Efter man skördat svamparna skärs den nedersta delen av foten bort eftersom här finns en del jordrester kvar. Här försvinner 10-13% av prima råvara som istället kunde ha tvättats, torkats och sönderdelats till bitar eller pulver. 

Torkning är ett fantastiskt sätt att ta vara på råvaror eftersom smaken koncentreras, hållbarheten förlängs och man slipper transportera en massa vatten. Torkade livsmedel kan vara framtidens hållbara krismat. 

Culinar har även deltagit i förstudien till bildandet av ett Cirkulärt utvecklingscentrum initierat av Region Skåne, IUC Syd, Livsmedelsakademin och Packbridge. Projektet koordineras av IUC Syd som även sökt finansieringsstöd via Europeiska utvecklingsfonden, ERUF. I förstudien användes bl a broccoliprojektet som exempel. 
Cirkulärt utvecklingscentrum ska… 
- Vara en samarbetsplattform för informationsutbyte i värdekedjan och en mötesplats för relevanta aktörer. 
- Driva analyser och utredningar av brister, implementera cirkulära affärsmodeller och stötta och testa lösningar i pilotprojekt. 
- Bygga förutsättningar för och realisera implementering, t.ex. nya affärsmodeller och infrastruktur. 
- Bygga vidare på och utveckla existerande stödsystem. 

I båda dessa projekt har bristerna i förädlingsledet blivit tydligt. Sverige har t ex inga frystorkar och bara enstaka, mindre lufttorkar för torkning grönsaker e t c i produktionsskala. Motsvarande begränsningar gäller för andra processteg som rensning, tvättning, skalning, blanchering pastörisering o s v. 

Under de senaste åren har vi sett en allt högre efterfrågan på svenska livsmedelsprodukter och under det senaste året har bristen på självförsörjning av flera livsmedelsprodukter blivit uppmärksammad. 

Sverige har både innovativa, duktiga jordbrukare och en mycket bra livsmedelsindustri som gärna vill utveckla sina verksamheter efter marknadens önskemål. Men vi behöver samarbeta mer längs hela värdekedjan. Nu har vi världens möjlighet att fylla tomrummet i förädlingsledet mellan primärproduktion och livsmedelsindustrin med den senaste tekniken som är både energi- och resurseffektiv, långsiktigt hållbar med hög sensorisk och näringsmässig kvalitet. 

En bra start kan vara att bygga upp 3-5 regionala enheter med både samarbetsplattformer och regionala förädlingsenheter i anslutning till de största odlingsområdena i Sverige. Region Skåne har redan börjat och kan vara först ut att testa denna modell. Den självklara förädlingsenheten för Skåne med omnejd bör vara Foodhills anläggning i Bjuv som togs över efter Findus 2018. Deras vision är bli Europas ledande centrum för cirkulär hållbar livsmedelsproduktion. 

Culinar har ett nära samarbete med GroPro som genom användning av ny teknik förädlar baljväxter och producerar torrfraktionerade proteinkoncentrat med hög proteinhalt på ett resurseffektivt och hållbart sätt med svenska växtbaserade råvaror. GroPro i Bjuv är ett lysande exempel på hur man kan fylla tomrummet i förädlingsledet och halvera importbehovet. 

Sammanfattning 

  1. Det finns mycket kvar att göra inom sidoströmmar. 

  2. Stor efterfrågan på svenska livsmedelsprodukter. 

  3. Stora brister i förädlingsledet från primärproduktion till livsmedelsindustrin. 

  4. Investeringsosäkerhet, men bra läge att fylla förädlingsledet med resurseffektiva och långsiktigt hållbara processer. 

  5. Vi behöver samarbeta mycket mer mellan olika aktörer i hela livsmedelskedjan. 


Rickard Albin, Lyckeby Culinar.

Skribent:
Rickard Albin
Innovationschef
Lyckeby Culinar AB
Ett av AGFO:s medlemsföretag.

Kontakta gärna Rickard om du har håller med!


Det här är en opinionstext från ett av AGFO:s medlemsföretag. Vill du också vara medlem i nätverket? Läs mer här >> Vill du skriva en opinionstext? Kontakta anders.engstrom@agfo.se

Föregående
Föregående

Per Frankelius: 2022 ett fantastiskt år för Agtech