Per Frankelius: 2022 ett fantastiskt år för Agtech
Det händer mycket spännande på tekniksidan inom jordbrukssektorn. Vi frågade Per Frankelius, docent vid Linköpings universitet och innovationsledare för Agtech 2030 vad han tyckte var mest spännande 2022. Det blev en lista med sexton höjdpunkter, alla innovationer som han tror har stor betydelse för framtiden:
John Deeres lansering av marknadsfärdig robottraktor
Det finns uppemot 1500 olika robotkoncept inom lantbruket men bara ca 50 som tagit sig till marknad. När nu en av världens största traktortillverkare, John Deere, lanserade sin 8R robot skakar det om branschen. Nu händer det, tänkte jag och många med mig.
Labbodlat kött
Per Frankelius: “MeaTech i Tel Aviv tillhör de fåtal företag i världen som lyckats odla fram artificiellt kött i sitt labb. De premiärvisade delikatesserna för en förväntansfull men pirrig grupp personer och nervöst nog var jag en av dom. Köttet är tillverkat genom 3D-printing av fett- och proteintrådar och med material framodlat troligen genom stamceller.”
Roboten Drever
Per Frankelius: “Under året premiärvisades den midjestyrda och i mitt tycke alldeles lagom stora roboten Drever. Den kördes med en vält som tillkopplat redskap. Den batteridrivna jordbruksmaskinen är skapad av Arvid Örde på Traktorarvid AB i samarbete med RISE med flera. Heja, heja säger jag!”
Pizzor gjorda på perennt vete under invigningen av Torsåker
Per Frankelius: “Axfoundation invigde experimentanläggningen på Torsåkers gård. Där bjöds på pizzor bakade på mjöl från perennt vete kallat Kernza. Det har utvecklats av the Land Institute ur Thinopyrum intermedium, som är besläktat med vete. Man kan tro att det ligger DNA-teknik bakom detta men det är snarare fenotyping som möjliggör påskyndad precisionsförädling. Rotutvecklingen är imponerande. Och pizzorna smakade mycket bra.”
Den fossilfria gödningens år
Per Frankelius: “Påverkat av det tragiska Ukrainakriget exploderade intresset kring fossilfri och lokalproducerad gödning. En rad initiativ fick uppmärksamhet och finansiering. Här kan nämnas norska N2 Applied som kombinerar lokalproducerat kväve med flytgödsel, eller Uppsalaföretaget Nitrocapt som har en unik patenterad process. Här kan också nämnas norska Yara som redan 2019 skrev avtal med Lantmännen om att producera fossilfri gödning. Ännu 2022 var det planer och planering men det sägs att gödningen ska komma fram 2023. Ska bli intressant."
(AGFO-tips: Kolla gärna in AGFO talk om framtidens gödsel!)
Markpackningssystemet CPS
Per Frankelius: “Vårt svenska team inom Agtech 2030 bestående av lantbrukare, rådgivare, forskare och civilingenjörsstudenter har uppfunnit ett koncept kallat Compaction Prevention System (CPS) som kan förhindra markpackning. När markpackning uppstår leder det till mindre syretillgång i marken som kan få den otäcka växthusgasen lustgas att bildas. Markpackning gör också att jordbearbetningen kräver mer energi och att man får mindre skörd per hektar, vilket också ger större klimatpåverkan per enhet skörd. CPS belönades med Agritechnica Innovation Award som delades ut under DLG Feldtage. För oss var det här en fantastisk upplevelse.”
Bakgrundsfakta: Teamet bakom uppfinningen var Per Eke-Göransson (Elvestad Södergård), Axel Lagerfelt (Tolefors Gård), Ulrik Lovang (Lovang Lantbrukskonsult), Per Frankelius (Linköpings universitet) samt Alice Molin, Marcus Broström, Marcus Frankelius, William Hepp och Adam Gardell (civilingenjörsstudenter vid Linköpings universitet).
Precisionspridaren Kverneland Geospread Gyro
Per Frankelius: “Kverneland presenterade gödningsspridare med gyro som gör att man kan kompensera spridningsvinkeln beroende på lasten och därmed vinkeln visavi gravitationen. Det ökar precisionen till gagn för både lönsamhet och miljö – och det är inte minst viktigt i tider av svindyr gödning.”
Den unika vätgasmotorn H966
Per Frankelius: “Det schweiziska teknikföretaget Liebherr, känt för sina kranar, hängde på trenden i branschen genom att lansera en prototyp till vätgasmotor och nu inte av bränslecelltyp utan intern förbränningsmotor. Liknande projekt drivs av JCB, Deutz och Cummings. Detta kan bli lösningen för framtidens fossilfria lantbruk vad gäller fältmaskiner.”
Teknikrevolutionen Flexrow
Per Frankelius: “Genom ursmart hydraulik från flygplanstillverkaren Saab kunde teknikdemonstrator presenteras under DLG Feldtage i Tyskland. Konceptet möjliggör helt fritt val när det gäller radavstånd för sådd, radrensning eller annat fältarbete. Projektet ägde rum inom Agtech 2030.”
Det tredimensionella beslutstödssystemet Agda
Per Frankelius: “Ett nytt koncept inom beslutstödssystem presenterades under Elmia Lantbruk, kallat Agda. Framtidens lantbrukare kan nu får full kontroll över sina gårdar genom interaktiva 3D-modeller. Prototyperna gjordes för Rotenberg och Vreta utbildningscentrum inom ramen för Agtech 2030.”
Precisionskonceptet DAT
Per Frankelius: “Det norska agtechbolaget Dimensions Agri Technologies (DAT) presenterade ett see-and-spray-koncept som kan eftermonteras på vilken spruta som helst. Systemet minskar kemikalieanvändningen med upp till 90 % samtidigt som skörden ökar med upp till 10 %. Underbar teknologi till gagn för ekonom och miljö. Sådana här see-and-spray-koncept var en riktig snackis under 2022. Få undgick att John Deere gjorde sin Europalansering av deras sensorstyrda spruta som funnits i USA en tid.”
Singuleringssåmaskinen Proceed
Per Frankelius: “Väderstad presenterade prototypen Proceed som med hög precision kan placera även vanliga spannmålsgrödor frö för frö i körrikningen utan att man behöver granulera eller specialsortera utsädet. Det handlar alltså om en precisionssåmaskin som till skillnad mot de flesta andra precisionssåmaskiner kan användas även för vete, korn och liknande grödor samtidigt som den kan användas för majs, bönor och sockerbetor. Den här maskinen vann showen under Sima i Paris då Värdestad valde att bara ställa ut en enda maskin: Proceed.”
Gantrykonceptet Nexat
Per Frankelius: “Tyska Nexat chockade världen med ett gantry-koncept förberett för autonom körning. Med gantry avses här en slags traversliknande balk försedd med redskap av något slag och som har hjul eller band på var sida för körning på fälten. Idén fanns redan under 1850-talet i England (The Halkett Steam Cultivator som gick på räls) men Nexat är något helt annat. Den har svävande hytt och kan kombineras med redskap för allt från sådd till tröskning. Nexat har utvecklat konceptet tillsammans med svenska Väderstad. Man blir stum av beundran!”
CNHs robotgödselspridare
Per Frankelius: “När världens största lantbruksmaskinföretag, CNH Industrial, presenterar nyhet så höjer man på ögonbrynen. Under Farm Progress Show i USA 7 december presenterade dom ett robotssytem för gödningsspridning i samarbete med det förvärvade bolaget Raven. Konceptet hade namnet Case IH Trident 5550. Mina tankar går till vårt eget robotsystem Fieldgofer som vi tyvärr inte ännu har fått fram en fungerande prototyp av. Beror det möjligen på att vi – Abbotnäs Säteri, Stora Lövhulta och Linköpings universitet – har lite mindre resurser än CNH Industrial?”
Djuranalyssystemet SoundTalks
Per Frankelius: “SoundTalks från Boehringer Ingelheim hade världspremiär. Det är ett system som kontinuerligt analyserar luftvägshälsostatus hos grisar under uppfödning och gödning. Monitorerna är utrustade med sex mikrofoner och registrerar alla ljud i stallet. Med hjälp av en algoritm kan systemet skilja hostljud från andra ljud.”
Vågdomkraften Newton
Per Frankelius: “Tack vare inspiration från Rotenbergs Säteri och Tolefors gård tog en grupp innovatörer inom Agtech 2030 fram en vågdomkraft för lantbruksmaskiner, dvs en kombination av en domkraft och en våg. Konceptet blev uppmärksammat internationellt och framställdes som 'Top Machinery News'.”
Skribent:
Per Frankelius
docent vid Linköpings Universitet och innovationsledare för Agtech 2030
Ett av AGFO:s medlemsorganisationer.
Det här är en tycka-till-text från en av AGFO:s medlemsorganisationer. Vill du också vara medlem i nätverket? Läs mer här >> Vill du skriva en opinionstext? Kontakta anders.engstrom@agfo.se