Tillbaka till alla evenemang

Almedalen: Mat, konsumtion och material – så uppnår vi hållbara och hälsosamma livsmedelssystem

  • Almedalsveckan 7 Birgers gränd Visby, Gotlands län, 621 56 Sweden (se karta)

Livsmedelssystemet står för cirka 30 procent av de globala växthusgasutsläppen och bidrar till störda ekosystem, minskad biodiversitet, utarmade jordar och övergödda hav. För att klara klimatförändringar och uppnå miljö-och hälsomål måste vi radikalt ställa om hur vi producerar och konsumerar mat.

Med utgångspunkt i fyra framtidsscenarier för livsmedelssystemet i Sverige 2045, diskuterar forskare och experter matproduktion, förpackningar, konsumtionsmönster och avfallshantering. I fokus är frågor som: var kommer maten vi äter i framtiden att komma ifrån? Och i vilken utsträckning produceras den på land, i hav eller i fabriker? Vilka krav kommer tekniska innovationer, nya politiska prioriteringar och förändrade konsumentbeteenden att ställa på plastförpackningar, materialåtervinning och avfallshantering? Och vilka styrmedel och bredare samhälleliga förändringar kan göra livsmedelssystemet mer hållbart?

Läs mer

Föregående
Föregående
28 juni

Almedalen: Engångs- och flergångsförpackningar i ett cirkulärt system, kan det fungera?

Nästa
Nästa
28 juni

Almedalen: Vegonorm och stenålderskost - hur kan svenska lantbruk uppfylla moderna behov?