Städernas roll växer i framtidens matsystem
Världens storstäder har ett tungt klimatavtryck – som nu ska minska. Vår gästspanare Daniel Skavén Ruben besökte toppmötet C40 Summit i Köpenhamn och delar med sig av sina insikter.
C40 är en global koalition av över 90 storstäder i världen som tillsammans har 700 miljoner invånare och står för en fjärdedel av världens BNP. Tillsammans sätter de nu in tusentals åtgärder för att nå de internationella klimatmålen, och skapa en mer hållbar och hälsosam framtid för sina invånare. När borgmästare från C40:s medlemsstäder nyligen samlades var grön mobilitet, förnybar energi och ren luft på agendan. Många tunga namn höll tal, från Al Gore till Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Alexandria Ocasio-Cortez från den amerikanska kongressen.Vad har matsystemet med städer att göra? Mycket, visar det sig. Mot slutet av århundradet kommer 80 procent av jordens befolkning (jämfört med 54 procent idag) att bo i städer. Det kommer att påverka hur, var och när vi producerar, distribuerar, konsumerar och gör oss av med mat. Matsystemets utsläpp av växthusgasutsläpp innebär att städer som vill bli klimatneutrala, till exempel Köpenhamn som ämnar bli CO2-neutralt 2025, måste hantera klimatpåverkan inte bara från byggnader, energi och transport utan även från maten.
Vad har matsystemet med städer att göra? Mycket, visar det sig.
Vidare påverkar maten människors hälsa. De ledande riskfaktorerna för förtida död som övervikt, högt blodtryck, hjärt-och kärlsjukdomar och diabetes är alla direkt eller indirekt kostrelaterade. Städer är ofta överrepresenterade i den statistiken – två tredjedelar av alla människor med diabetes bor i städer, sade en av mötets talare Niels Lund. Inget land eller stad har ännu lyckats vända ökningen av välfärdssjukdomar, enligt The Rockefeller Foundation.Vid C40 deklarerade 14 storstäder, bland andra Stockholm, Los Angeles, Oslo och Toronto att de kommer arbeta för att EAT Foundations Planetary Health Diet ska anammas av städernas medborgare senast 2030. Bland annat handlar det om att införa policies som gör nyttig, god och klimatsmart mat prisvärd och tillgänglig för alla, och även att minska matsvinnet.Katarina Luhr, miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad, sade vid C40 att Stockholm jobbar utifrån vetenskapliga mål när det gäller matkonsumtion. Det innefattar alltifrån att erbjuda växtbaserad mat vid offentliga måltider till att försöka minska matsvinnet och omvandla det till biogas. Biogasen används sedan för att tanka sopbilar och bussar i stadens kollektivtrafik.Som Brent Loken, Director of Science Translation vid EAT Foundation, noterade: "Mat ger oss makt, tre gånger per dag, att förbättra världen genom de matval vi gör".Daniel Skavén Ruben är veckans gästspanare. Till vardags rådgivare inom mat och jordbruk till The Rockefeller Foundation.