Våga knacka på
Att vi behöver samarbeta mer över gränserna i matsystemet vet vi. AGFO begav sig därför ut på två event den här veckan. Vi kan konstatera att det finns vilja att samarbeta, men flera utmaningar står ännu i vägen.
Matproduktionen står inför stora utmaningar. Alla delar av produktionen kommer att påverkas, så vad kan forskare och andra aktörer göra? Detta var fokus under SLU-eventet Climate resilient food production in 2050, what will it look like. Fem talare pratade om utmaningarna inom sina områden. Forskaren Ulf Magnusson uttryckte sin oro över att man idag ofta måste välja mellan det som är mest långsiktigt hållbart och det som ger snabbast resultat. Författaren och profilen Gunnar Rundgren föreslog att vi behöver ändra vår syn på mat – från handelsvara till en rättighet, som ett steg framåt.Att forskare behöver kliva fram och kommunicera sin forskning mer var en insikt från dagen. Som en deltagare uttryckte det: ”Det behöver bli ändring på det om vi ska få rätsida på debattklimatet i Sverige". Alla var eniga om att det krävs handling och nya samarbetsformer om vi ska klara av utmaningarna framöver. Just hur matsystemets olika delar kan och bör samarbeta mer framöver – ja, det blev aldrig riktigt tydligt. Och det måste bli tydligare tror jag. För hur ska vi nå samarbeten om vi fortsätter försätta oss själva i silos?I en annan del av Sverige deltog AGFO-Lovisa på eventet Next is Now. Här samlades en stor publik, många från offentlig sektor, för att inspireras om framtidens mat i restauranger, skolor och i sjukvård. Många intressanta case lyftes fram, bland dem Patric Gill som med sitt team förändrade hela matsystemet på Södersjukhuset.Restaurang Spill och Hörte Brygga visade hur cirkulärt tänk och minskat matsvinn kan och bör integreras i en restaurang. Våga säga hejdå till fasta menyer, lär känna dina producenter och berätta om råvarorna hela vägen ut till kund.Även här lyftes nya samarbetsformer fram som vägen framåt. Vänta inte på att någon knackar på din dörr – bjud in dig själv. Var lyhörd. Och våga vara modig.Har du exempel på lyckade samarbeten genom matsystemet? Tipsa oss!