För billigt att göra fel

Det är billigt att göra fel – en sanning som stämmer bra på matsvinn. Att göra rätt är däremot kostsamt och frågan är vem som ska betala kalaset. För allt handlar till syvende och sist om pengar.

I butikerna orsakar mat som håller på att bli gammal både jobb och kostnader – någon måste till exempel hantera köttfärsen som blir kvar i kylhyllan. I många fall är matvaror packade i flerpack, till exempel apelsiner i nät. Om en apelsin blir dålig kan övriga inte säljas. Det handlar det om att sprätta upp förpackningar, packa om, märka om och tillaga matvaror som ska räddas.Det räcker med att kolla på dumpstringsstjärnan Anders Jakobssons blogg Dumpstringslyx för att förstå att stora kvantiteter mat istället går i butikernas sopcontainrar. Det handlar om prioriteringar.Enligt Naturvårdsverkets senaste statistik står dagligvaruhandeln för 30 000 ton matavfall per år. Det ska jämföras med storkökens 73 000 ton och restaurangernas 71 000 ton. Är det troligt? Nej, antagligen inte. Vi grävde i dagligvaruhandelns siffror och fick veta att siffrorna för 2017/2018, som presenteras i början av 2020, sannolikt kommer att visa en helt annan bild. Läs mer om det här.Frankrike är först i världen med en lag som förbjuder restauranger och livsmedelsbutiker att slänga mat. Det ska istället gå till välgörenhet. Sverige vill inte gå den lagstiftande vägen utan tror på en samverkansmodell mellan de olika aktörerna i livsmedelsbranschen. Samverkan i all ära, men är det starkt nog för att få med alla på tåget? Initiativtagaren till den franska lagen, Arash Derambarsh, tror inte det. "Jag vill inte att man lagstiftar om allting. Men väldigt få affärer gör det ju frivilligt, så jag tror att en lag är det enda sättet", säger han till TT.Efter att ha pratat med många olika aktörer inom dagligvaruhandeln är jag beredd att hålla med Arash Derambarsh – om det kostar för mycket att göra "rätt" i fråga om matsvinn kommer många fortsätta att göra "fel".Forskare vid forskningsplattformen SLU Future Food föreslår i en policybrief att regeringen borde utreda ett producentansvar för maten. Idag har den som sätter en vara på marknaden ett förpackningsansvar, vilket innebär att man betalar några öre till förpackningsåtervinningen. Är det en framkomlig väg även när det gäller maten och råvaran?Vad tror du? Hör gärna av dig!Samtliga delar i AGFO-serien om matsvinnet i dagligvaruhandeln hittar du här.

Föregående
Föregående

Våga knacka på

Nästa
Nästa

Trendigt, hett – och outforskat