Spirande optimism bland entreprenörerna

Inomhusodling är ett av de hetaste områdena inom agtech. Agfos Kristofer Lund spanar.

Förra året säkrades den största finansieringen hittills när vertikalodlarna Plenty tog in 200 miljoner dollar i en investeringsrunda ledd av Japanska Softbank Vision Fund. Bland övriga investerare fanns bland annat miljardärerna bakom Amazon och Google, Jeff Bezos och Eric Schmidt. Nu planerar Plenty för en snabb b expansion kombinerat med nyrekryteringar och satsningar på  odlingsteknik, maskininlärning och växtbiologi. Siktet är inställt på Japan, Kina, Mellanöstern och USA.Även i Sverige rör det på sig. I städerna tar nya entreprenörer över oanvända ytor, och utanför stadskärnorna kan inomhusodling skapa nya jobbtillfällen och alternativa intäkter för lantbrukare.2018 kan bli året när vi på allvar börjar handla inomhusodlade grönsaker – om inte elräkningen eller personalkostnaderna sätter stopp. Enligt den nyligen släppta rapporten State Of Indoor Farming 2017 har endast 27 procent av alla vertikalodlare nått lönsamhet. Lönekostnaderna (i låglönelandet USA) uppgår dessutom till i snitt nästan 50 procent. Agfo kommer följa området under våren: Funkar affärsmodellen för de svenska aktörerna? Hur ser siffrorna ut?Den här veckan kollar vi vad några av de svenska företagen har i sikte för 2018.Neco: "Vi jobbar bland annat med projektet Kollom som fokuserar på att omvandla tomma lantbrukslokaler till inomhusodlingar. I dagsläget har vi nio anläggningar på gång och över 70 intresseanmälningar", säger Fredrik Sjöholm, CTO.Plantagon: "Vi arbetar för fullt med att etablera CityFarm Stockholm under DN-skrapan, och räknar med att vara igång med full produktion på 650 kvadratmeter odlingsyta i april. Det blir både direktförsäljning på plats och i samarbete med närliggande Ica-butiker. Vi har också en aktiv crowdfunding-kampanj för att finansiera kommande etableringar. Kampanjen pågår 20 dagar till och vi ser ut att kunna nå vårt mål", säger Joakim Rytterborn, Head of Research & Development.Stadsjord: "Just nu bygger vi anläggning nummer två i en nybyggd mathub med fokus på utbildning och matupplevelser i Floda strax utanför Göteborg. Det blir fiskodling på bottenvåningen, kontor på våning två och grönsaksodling högst upp. Öppning efter sommaren", säger Niklas Wennberg, verksamhetsledare.Urban Oasis: "Vi är mitt uppe i att att bygga klart vår pilotanläggning i Liljeholmen för att kunna validera vår vertikala jordbruksteknik. Samtidigt är vår produktion av microgreens igång, vi börjar leverera till Ica Kvantum Liljeholmen nästa vecka", säger Albert Payaro, VD.Grönska: "Vi har precis tiofaldigat vår odlingsyta och är på väg ut i fler butiker inom kort", säger Robin Lee, en av grundarna.Peckas Naturodlingar: "Vi har jättefullt upp och allting rullar på enligt plan. De första leveranserna av våra tomater sker lokalt i Härnösand denna vecka", säger Hugo Wikström, VD.

PSSST

🌱  Agfo Weekly, din bästa kompis i din inbox! Vi tar oss an framtidens matkedja, varje fredag morgon. 👉  Signa upp på studs här 

Läs mer:

Föregående
Föregående

"Vinst för miljön, vinst för plånboken"

Nästa
Nästa

Har du koll på nya begrepp? Testa dig själv!