Tema: Biologisk mångfald
Biologisk mångfald är helt avgörande för vår matproduktion – och hela mänskligheten. Frågan har blivit allt hetare i livsmedelsvärlden. Möt forskare och experter i vår temaartikel.
Så kan matföretag jobba med biologisk mångfald
Biologisk mångfald är en förutsättning för att nå miljömålen. Men hur kan företag jobba med frågan? Cecilia Mark-Herbert som är universitetslektor vid SLU med kunnande inom marknadsföring för hållbar utveckling inom livsmedel. "Vi måste nyansera hållbarhetsbegreppen och där är biologisk mångfald ytterligare en dimension", säger hon. Läs intervjun här
"Klimat och biologisk mångfald måste gå hand i hand”
Klimatkrisen är på allas läppar, men biologisk mångfald är minst lika viktig. "Klimatfrågan har trängt ut biologisk mångfald. Men vi måste jobba med båda integrerat annars finns risken att göra stor skada om klimatåtgärder genomförs utan att tänka på biologisk mångfald, det menar SLU:s Torbjörn Ebenhard. Lösningar för klimat ska också beakta biologisk mångfald och vice versa", säger han. Läs intervjun med honom här.
Rapporttips: Mänskligheten vid ett vägskäl
Biologisk mångfald har länge levt i skuggan av klimatfrågan, men allt fler inser att de två är sammanflätade och lika viktiga att jobba med. I september 2020 släpptes den femte FN-rapporten om biologisk mångfald, som visar att inget av de 20 mål som antogs 2010 har nåtts. Sex av målen är delvis uppfyllda. Dock tar nästan alla länder i världen nu steg för att skydda den biologiska mångfalden. Läs rapporten här
Spaning: Läge att slå upp fler dörrar
Vem blir först med en popupbutik som vägleder och bygger kunskap om biologisk mångfald? Fältet är öppet och behov finns. Det skriver AGFO:s Lovisa Madås i en spaning. Läs spaningen här
Spaning: Nytt lyft för bortskuffad fråga
Varför rädda 125 000 olika sorters vete? Jo, för att varje sort har olika genetiska egenskaper som är viktiga när vårt klimat förändras. Det är en av många punkter varför biologisk mångfald är viktig. Växtförädlingen har en nyckelroll framåt. Hur kan marknadskrafterna gynna biologisk mångfald – och verka positivt både för planeten och lantbrukarens ekonomi? Läs spaningen här
Intervju: Så kan AI lösa bidöden
Prisbelönta appen BeeScanning använder sig av AI för att räkna ut hur många procent av bina i ett samhälle som är angripna av parasiter. ”För två år sedan var teknologin bakom artificiell intelligens inte tillräckligt utvecklad för att ta fram den data Beescanning använder idag, säger appens uppfinnare Björn Lagerman. Läs intervju med Björn Lagerman
Spaning: Den biologiska mångfalden tar plats
En AGFO:s gästspanare Sara Maxence rapporterade från Fancy Food Show i San Fransisco, 2019. Biologisk mångfald seglade upp som ett nytt ämne, som många inte hade beaktat tidigare. Läs hennes spaning här
Spaning: Mer än ett klimatneutralt jordbruk
Kjell Sjelin är lantbrukare och driver en diversifierad ekogård norr om Uppsala, där han arbetar mycket kring lantbrukets hållbarhetsfrågor. I sin spaning berättar han hur ett klimatreparerande lantbruk kan se ut. Läs spaningen här
Nyckeln till att mätta en växande befolkning
En boostad fotosyntes kan vara nyckeln till högre skördar. Det tror forskare vid Wageningen-universitet i Nederländerna. Läs intervjun med forskarna här
Läs mer:
Insikter från våra populära AGFO Talks
Lokalproducerat, hållbar mat och minskat matsvinn – våra AGFO Talks spänner över hela matkedjan.
Rapporterna du vill läsa
Alger, klimatsmarta strategier, biologisk mångfald, investeringar i agtech och växtbaserade proteiner är något av innehållet i 29 rapporter från 2020.
Din genväg till framtidens matsystem
Matsystemet omvandlas i snabb takt. Därför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll.