Lista: Svenska landbaserade fiskodlingar

Var i Sveriges produceras det fisk och räkor på land? AGFO har svaret.

Listan uppdaterades senast: 2021-02-26

Landbaserad produktion av fisk får allt mer uppmärksamhet. Det finns ett antal odlingar som är på väg upp, ett fåtal som drivs som pilotodlingar och ett par som har fått snurr på verksamheten. De något större landbaserade fiskodlingarna i Sverige är så kallade RAS-odlingar (recirkulerande akvatiska system). Mekaniska och biologiska filter hjälps åt att rena och återanvända vatten så att man kan odla mer fisk men förbruka mindre vatten. Vissa av RAS-odlingarna drivs i kombination med en växtodling och kallas då för akvaponiska system, där fiskens spillprodukter blir till näring för växterna.

Företaget Big Akwa satsar på ett pilotprojekt under 2021 där matfisk ska odlas i symbios med massabruk, som i sin tur får näring till sina biofilter. Bakom idén står entreprenören Hugo Wikström. 

"Mänskligheten står inför stora utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjningen, och jag vill vara med och bidra till att den kan lösas på ett bra och effektivt sätt". Det säger Hugo Wikström i ett pressmeddelandeI mars 2020 blev det klart att norskägda Lighthouse Finance ska investera mellan 17 och 20 miljarder kronor i Sotenäs komun och bygga Europas största laxodling. Laxen ska odlas med RAS-teknologi.

RAS-odlingar och akvaponiker i Sverige:

Aci SwedenBor, Jönköpings län

Det är norska Aqua Contractor International som driver det svenska dotterbolaget ACI Sweden. ACI Sweden kommer att odla regnbåge och djurfoder. Bolaget har nära samarbete den norska universitetsvärlden och vid fiskfabriken i Bor ska även forskning bedrivas.

Arctic Roe of ScandinaviaMarkaryd, Kronobergs län

RAS-odling av sibirisk stör för produktion av störrom. Målet är att producera cirka 1 000 kilo rom per år. Det tar sex år innan en stör kan tömmas på rom för första gången.

Akvaponi i Roslagen

Aakvaponiprojekt för att sprida kunskap om kretsloppsodling och cirkulär ekonomi. Som en del av projektet har en akvaponianläggning byggts där de odlar tilapia, sallad och kryddor. Projektet finansieras av Leader Stockhomsbygd, Jordbruksverket och Roslagen Sparbank.

Berghems Fiskodling

RAS-odling i en lada i Berghem utanför Skärstad. Här odlas de tropiska arterna Niltilapia och Afrikansk Ålmal (Clarias). och det pågår utveckling av akvaponik.

Big Akwa

Big Akwas idé är att utnyttja spillvärmen från massabruk till att temperera vattnet i en närliggande, landbaserad fiskodling. Samtidigt kan det näringsrika vattnet från fisktankarna gå tillbaka till massabrukets bioreningsdammar, där det blir till föda för de mikroorganismer som används för att rena bioslam från produktionen.

Bosse Perssons landbaserade fiskodlingStora Sundby, Sörmland

Driver främst yngelproduktion av tilapia i ett akvaponiskt system där växterna från systemet blir mat till fiskarna. 

GårdsfiskÅhus, Skåne

Odlar tilapia och rödstrimma i RAS-system där näringsämnen från fiskuppfödningen används som gödning i lantbruket. Blev den första klimatcertifierade landbaserade fiskuppfödningen. Utsågs 2020 till Årets klimatbonde. Läs vår intervju med Gårdsfisk här.

Hamra FiskHamra, Gotland

Odlar regnbåge i RAS-system där huvuddelen av vattnet sänds tillbaka till odlingskaren och avloppsvattnet blir näringstillskott på åkermark. Anläggningen finns i ett före detta svinstall i Hamra och de första fiskarna kom nyligen ut till försäljning.

Rekarne VattenbrukMalmköping, Södermanlands län

Odlar fisk och grönsaker i ett akvaponiskt system i en lagård utanför Malmköping.

Johannas stadsodlingarSollentuna, Stockholm

Odlar sallat, kryddor samt fisk i ett akvaponiskt system. Utlovar att produkterna ska gå att köpa i butik från slutet av 2019.

Ljusterö Lax o GösJärfälla, Stockholm

Har odlat gös i recirkulerande system sedan 2005. Pilotanläggningen skrotades 2008 i samband med att produktionsanläggningen byggdes på Ljusterö. Producerar gös och regnbåge. 

Norrstyle SwedenNyköping, Södermanlands län

Odlar stör och karp.

Blått Centrum Gotland

Blått Centrum Gotland är ett samverkansprojekt mellan Uppsala universitet, Länsstyrelsen i Gotlands län och Region Gotland. Odlar fisk och växter i samma kretslopp. 

Peckas naturodlingarHärnösand, Västernorrlands län

Enligt egen utsago Europas största kretsloppsodling. Akvaponik som odlar regnbåge och tomater. Är börsnoterade och tomaterna finns att köpa i många butiker runt om i Sverige, bland annat på Lidl. Fick i maj i år godkänt av Livsmedelsverket för att påbörja försäljning av regnbågesfisk som ska säljas båda fryst och färskt.  

Scandinavian SilverEelHelsingborg, Skåne

RAS-odling av ål. Scandinavian SilverEel arbetar med att återställa det svenska ålbeståndet. Ålen importeras från Bristolkanalen i England och 70 procent återsätts och resten säljs för konsumtion och forskning.

Smögenlax AquacultureSotenäs, Västra Götaland

RAS-odling som i första hand producerar lax men i reningsprocessen ingår även en algodling, ur vilken kisel utvinns. Dessutom är lax- och algodlingen kopplad till en biogasanläggning.

Pond Fish & GreensSlakthusomårdet, Göteborg

Kombinerar fisksorterna Clarias och Tilapia med grönsaker i en akvaponisk recirkulerande anläggning. Läs artikel med grundaren Niklas Wennberg här om utmaningarna.

Sweden shrimpfarmHammarö, Värmland

Kommer att odla jätteräkor inomhus i recirkulerande dammar. Räkorna ska säljas direkt till konsumenter och restauranger.

Urban SeafoodÄr en del av Sustainable Foods Sweden AB, Stockholm

Har som syfte att odla, förädla och sälja lokalt producerad fisk och skaldjur i direkt närhet till urbana stadsmiljöer.

Vadstena FiskVadstena, Östergötland

Odling av abborre och gös i slutna system. Avfallet från fiskodlingen används som gödsel på den egna gården.

Vegashrimp (tidigare Vegafish)Lysekil

Företagets affärsidé är att odla jätteräkor på land. Under 2019 gick företaget i konkurs, men startade under hösten upp under nytt namn, Vegashrimp, och med ett nytt tillstånd från Länsstyrelsen för att odla 39 ton per år. 

Ödevata fiskecampEmmaboda, Kalmar

Nybyggd akvaponik med fisk (tilapia) och exotiska växter i växthus som värms av deras egenbyggda biokolspanna.

Växthuset på BergaHaninge, Stockholm

Odlar tropiska växter och fisk i ett växthus. Startades 2012 som ett forskningsprojekt under Kungliga tekniska högskolan.Har vi missat någon odling? Mejla oss!

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp gratis här

Se även:

[embed]https://youtu.be/vQLVTVLOM3s[/embed]

Lista: Fisk och skaldjur i ny tappning

Växtbaserade räkor, vegansk lax och labbodlad fisk – vi listar 11 bolag som vill förändra vår syn på fisk och skaldjur.

AGFO-tema: Alger och landbaserad fisk

"Då blir miljömärkningen ett stigma"

Så illa ställt är det i våra hav

Föregående
Föregående

Fiskproblemet större än många tror

Nästa
Nästa

Inget nobelpris för gensaxen Crispr