Svenskt kött fortsätter öka
Så kommer vi äta 2020, de dödar ogräs med vattenånga och Michelinguiden hittar hållbara restauranger i Sverige – häng med när vi summerar veckans nyheter inom foodtech, agtech och hållbar mat.
Konsumtionen av svenskt kött fortsätter öka
Sedan 2017 har den totala förbrukningen av kött i Sverige minskat, men andelen som är svenskt har ökat. Utvecklingen har fortsatt i samma riktning i år, visar färska siffror. (GP) Läs mer här ➔
Svenska restauranger förebilder inom hållbarhet
Hur ser en restaurang ut där hållbarhet är huvudingrediensen? Svaret hittar Michelinguiden i Sverige, och lyfter flera restaurangers arbete med lokala ingredienser och minskat svinn. (Michelin Guide) Läs mer här ➔
De tror på foie gras – från labbet
Foie gras är en problematisk delikatess. För att fågelns lever ska bli tillräckligt fet måste djuret tvångsmatas. Ett japanskt bolag har därför börjat utveckla ett cellbaserat alternativ. (The Spoon) Läs mer här ➔
Trendrapport: Så äter vi 2020
Hållbarhetstänket kommer att tas till nästa nivå. Nu ska maten inte bara vara bra för planeten, utan också för våra medmänniskor. Det spås bli nästa års stora mattrend, enligt Food & Friends trendrapport för 2020. (Food & Friends) Hämta rapporten här ➔
Robotplockade hallon och tomater
"Idag lämnas mellan en fjärdedel och en tredjedel av all mat att ruttna ute i fälten, och det är ofta för att människor inte är redo att skörda dem i tid", säger forskaren Simon Birrell om hur robotar kan spela en viktig roll för att minska svinnet i lantbruket. (CNN) Läs mer här ➔
Britter tror att insekter kommer bli vanlig mat
En tredjedel av britterna tror att insekter kommer vara ett vanligt inslag i maten år 2029, visar en färsk undersökning. Allra mest positiva är de unga, mellan 18-24 år. 48 procent av dem tror på insekterna som livsmedel. (The Guardian) Läs mer här ➔
De bekämpar ogräs med vattenånga
Ogräs och svampar kan behöva bekämpas med kemikalier. En norsk maskin som tar död på organismerna med vattenånga istället ska lanseras nästa år. (ATL, betallänk) Läs mer här ➔
Allians för cellbaserat kött och fisk
Fem aktörer som utvecklar cellbaserat kött eller fisk har gått samman för att stärka branschen. De ska bedriva lobbyarbete och skapa en arena för utbyte av idéer. (Quartz) Läs mer här ➔
Ny fiskemetod ska skona valar
Varje år fastnar valar i rep som används vid krabbfiske. Särskilt stort är problemet längs Kaliforniens kust. Där utvecklar nu fiskare, ingenjörer och forskare nya redskap som inte ska skada valar. (The New Food Economy) Läs mer här ➔