Tema: Entreprenörskap i matsystemet
Sverige behöver fler entreprenörer inom livsmedelssystemet. I Europa växer antalet investeringar i matsegmentet, så nu gäller det för Sverige att skala upp.
Intervju: ”Innan 30 ska vi omsätta 30 miljoner”
Dagligvaruhandeln är nästa stora utmaning för Stekosterian – ett ungt mejeriföretag i Skara som kör så det ryker. Deras svenska lokalproducerade stekost, av halloumikaraktär, säljer slut i hyllorna. Läs mer här
Spaning: Därför vill jag inte kalla mig startup
Startups – ett hett epitet som attraherar investerare och som förknippas med någonting större och bättre. Eller är det en rubrik på en evig gratisresurs för näringslivet att putsa fjädrarna med? Entreprenören Elin Aronson Beis berättar om startuplivet och ger en känga till näringslivet. Läs spaningen här
13 startups ger sina bästa råd
AGFO bad några av Sveriges hetaste startups inom agtech och foodtech berätta om sina största lärdomar som entreprenörer. Läs entreprenörernas råd
Lista: Här finns testköken
Utvecklar du en ny produkt? AGFO listar svenska testkök och testbäddar där det går att utveckla livsmedelsprodukter. Här är hela listan med testkök
Rapport: Sverige omnämnd i global rapport
Oro minskar investeringarna i agtech- och foodtechbolag, det visar Agfunders investerarrapport för 2019. Dessutom omnämns Sverige. Läs mer här
AGFO-karta: Svenska ekosystemet
"Foodtech – svårt men inte omöjligt"
Startup-hubbens vd har erfarenhet från storbolaget Arla Foods och hjälper nu småbolagen. Men Samir El-Sabini skulle inte själv starta foodtechbolag i Sverige: “Det är för omständligt. Man får lägga alldeles för mycket tid på att tränga igenom strukturerna inom den svenska livsmedelsbranschen.” Så säger Samir El-Sabini, vd för startup-hubben SUP46. Läs hela intervjun med Samir el-Sabini här
Future Market-grundaren: Tråkig mat är framtiden
The Future Market är ett matlabb som tar fram prototyper på matprodukter som kan dyka upp ute i handeln inom 5-25 år. Labbets grundare Mike Lee tror på familjär mat som är välkomnande – även om ingredienserna är nya. Läs intervjun här
Spaning: Så tar du dig an jättemässan
Vad ska man tänka på som startup för att nå igenom bruset på en enorm internationell mässa? Vår gästspanare, matentreprenören Sara Maxence, delar med sig av sina insikter från utställningsbåset på amerikanska Expo West. Läs spaningen här
Svensk startup tar hem storinvestering
Entreprenören Sorosh Tavakoli bestämde sig under 2018 för att försöka ersätta de animaliska proteinerna i ost. Sedan dess har har letat samarbetsparters, byggt upp ett labb och tagit in en riktigt stor investering på 34 miljoner kronor i projektet. Här kan du läsa mer
Forskaren om högriskprojekt
Artificiell intelligens kan vara lösningen på en del av livsmedelssystemets utmaningar. Det tror Amy Loutfi, professor i informationsteknologi och robotforskare vid Örebro universitet. Läs intervjun här
Se AGFO Talks:
[embed]https://youtu.be/XnsQmh9GqoQ[/embed]Hur kan startups och storbolag samarbeta för att göra Sverige till ett mer innovativt matland? I panelen: Henrik Åkerman Food for Progress, Ariella Rotstein ICAx och Samir el-Sabini SUP46. [embed]https://youtu.be/z_hcdmvhpGc[/embed]Vad det egentligen är som hindrar svensk matinnovation? Det diskuterades av panelen som bestod av Daniel Skavén Ruben The Rockefeller Foundation, Liisa Smits Ignitia och Per Arfvidsson Sweden Food Arena/Lantmännen. [embed]https://youtu.be/RfIQllgbEfs[/embed]I panelen: Per Frankelius Linköping Universitet, Fredrika Gullfot Simris Alg, Filip Lundin Macklean och Donnie SG Lygonis KTH Innovation.
🌟 Din genväg till framtidens matsystem
Matsystemet omvandlas i snabb takt. Därför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll. Läs mer ➔