12 tips för minskat matsvinn i hemmet

Hushållen står för 75 procent av samhällets totala matavfall. Knappt hälften av det är mat som slängs i onödan, så kallat matsvinn. Det är med andra ord i hemmen de stora förändringarna kan ske.

Svenska hushåll producerar 938 ooo ton matavfall, eller 97 kilo per person och år, enligt Naturvårdsverket. Matavfall är exempelvis skal, kärnor, köttben, kaffesump och teblad som inte anses vara människoföda.Matsvinn är istället mat som hade kunnat ätas upp och som slängs i onödan. Enligt Livsmedelsverket kastar vi 19 kilo ätbar mat per person i soporna varje år. Dessutom häller vi ut 26 kilo ätbar mat och dryck i slasken per person. Totalt blir det 45 kilo matsvinn. Det här betyder att vi nästan skulle kunna halvera vår matavfall i hemmen – om dessa 45 kilo matsvinn istället åts upp.Idag finns ingen exakt statistik över vilka livsmedel vi slänger mest av och mörkertalet är troligen stort. En undersökning från Axfood visar att topp tre över de mest slängda livsmedlen är mjukt bröd, gurka och banan.Läs också: 15 maträddare för butik och restaurang


AGFO har samlat ett antal exempel som motverkar att matsvinn uppkommer i våra hem. Låt dig inspireras!👇

1. Ta till vara det du har hemma

AGFO:s kloka läsare delar med sig av bra tips på enkla insatser som räddar mat:👉 "Skippa att handla en dag, jag lovar att det finns mat i någon form i kyl, frys och skafferi. Det är bara att vara kreativ!"👉 "När bananerna börjar se bruna och trista ut, skiva dem och lägg i frysen. När du är sugen på glass, mixa dem i en matberedare och vips har du återvunnit bananerna till glass eller smoothie."👉 "Efter tacokvällen förvandlas tortillabröden snabbt till pizza med lite tomatsås, topping och ost (av ostskalkarna jag har fryst in)."För den som behöver inspiration finns en rad appar som hjälper till att använda det som finns i skåpen:✅ Plant JammerBaam✅ Ingredientmatcher✅ Willys har precis dragit igång Restakuten. Du fotar dina rester och lägger upp bilden på Instagram med hashtag #svinnsmart. Inom kort skickar Willys en kommentar på ditt inlägg med ett recept baserat på maten du har hemma.

2. Allt är inte sopor...

Ett hett matsvinnstips är att ta till vara på sånt du tidigare ansåg var matavfall. Spadet från burken med kikärter är ett bra exempel. Det kallas aquafaba och kan användas i både matlagning och bakning. Kikärtsspad går att vispa till ett hårt skum och kan då ersätta äggvita. Pröva även med spad från andra bönor – det funkar.

3. Fryst vs färskt

Fryst mat har länge haft låg status och färsk hög. Med tanke på matsvinn bör förhållandet vara det omvända. Frysta grönsaker har högt näringsinnehåll och behöver inte flygtransporteras. Dessutom brukar man äta upp allt i förpackningen, vilket gör svinnet minimalt. Ica tipsar om hur man bäst fryser in olika matvaror.

💚 Peppad på mer? Prova vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp gratis här

4. Förpackningarnas roll

Två forskare har gjort livscykelanalyser på olika förpackningsmaterial och kan både bekräfta och slå hål på myter. De visar hur viktigt det är att inte köpa större förpackningar än man behöver. Storpack föder nämligen matsvinn, enligt den DN-artikel som presenterar forskningen. Dessutom ska vi inte alltid se plast runt mat som en miljöbov. Gurka i plastfilm ger till exempel sex dagars längre hållbarhet i kyldisk eller kylskåp. En inplastad, så småningom uppäten, gurka är mer klimatsmart än en som kastas.

5. Som mjölkleveranserna förr

Återvinningsföretaget Terracycle lanserar en ny form av cirkulär shopping i USA och Frankrike. Loop heter e-handelsplattformen som ska leverera mat- och skönhetsprodukter hem till dörren i refill-förpackningar. Det funkar ungefär som mjölkleveranserna i gamla tider. Ett bud levererar till dörren och plockar samtidigt med sig refill-förpackningarna som tvättas och går tillbaka för påfyllning hos tillverkaren. Tillbakalämningen av en förpackning kan även trigga en ny beställning av samma vara. Läs mer på Dagens handel.

6. Fula grönsaker hem till dörren

"I en värld besatt av perfektion, ska vi visa skönheten i imperfektion", skriver Imperfect Produce. De säljer andrasorteringsfrukt och -grönsaker till lägre pris och levererar till dörren i San Fransisco, USA. I Sverige finns Lokalbonden som kör hemleverans av "fula grönsaker" i Göteborgsområdet.

7. Appen som berättar hur länge maten står sig

Ovie är appen som talar om för dig när det är dags att slänga mat som har blivit dålig. Maten läggs i en förpackning med den speciella sensorn Smart Tag. Man registrerar vad som finns i lådan och när man trycker på sensorn påbörjas nedräkningen. Du kan även få meddelande till telefonen när halva tiden har gått och när maten i lådan förmodligen inte längre går att äta meddelar appen även det.👄 Ja, och sen går det ju att använda näsa, mun och lukta och smaka förstås!

8. Matsvinn på Ted Talk

  På nätet finns gott om Ted Talks om matsvinn. Här är en inspirerande föreläsning med Tristram Stuart. Väl investerade 14 minuter som beskriver matsvinnet ur ett globalt perspektiv.

9. Podd om mat

🎧 Hungrigpodden vill stimulera till medvetna val, väcka nyfikenhet och verka för en sund inställning till mat. Podden drivs av matkonsulter på Hushållningssällskapet. Här kan du lyssna på hungrigpoddens avsnitt Rädda Maten Minska matsvinn.

10. Portionen under tian

Bloggaren Hanna Olvenmark, som är dietist, vill med Portionen Under Tian visa att det finns väldigt mycket bra men också billig mat. Hennes idé bygger på att presentera recept på måltider som kostar under 10 kronor.

11. Räddade mat på TV

Kocken Paul Svenssons och Anne Lundberg besökte bönder, butiker, fabriker och konsumenter för att ta reda på vad vi kan göra för att minska matsvinnet i program Maträddarna som visades på SVT i höstas. I programmet ges tips på sånt vi kan laga av det som ofta slängs.

12. Planera, lagra och laga mat

Savethefood.com är tjänsten som vill öka medvetenheten om de ekonomiska och miljömässiga konsekvenserna av matsvinnet och uppmuntra människor att lära sig att bättre planera, lagra och laga mat. Med tjänsten går det att planera hur mycket mat det går åt när man bjuder gäster, hur vi kan laga mat för 3-5 dagar på en gång, hur mat lagras och fryses och så är tjänsten kopplat Alexa, den röststyrda hjälpredan. Genom att säga "Alexa, open savethefood" kan man ställa matrelaterade frågor. Tjänsten är utvecklad av amerikanska myndigheter med samarbetspartners.

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

LÄS OCKSÅ:

15 maträddare för butik och restaurang

Här är de svenska entreprenörer som bekämpar matsvinnet

AGFO-spaning: Doften av gammal mjölk

Här är kylskåpet som ska minska matsvinnet

Därför investerar de i matsvinn

Tema5 artiklar om matsvinn

Föregående
Föregående

Genombrott i forskning om tarmfloran

Nästa
Nästa

En av världens största Kernza-odlingar finns i Sverige