Nya rön: Ätbar bomull

Nytt sätt att bekämpa matsvinnet, ätbar bomull och grödorna som räddar klimatet – det är några av nyheterna när AGFO summerar veckan.

Forskarna: Vi måste utnyttja resurserna rätt

Fyra års intensiv forskning om hållbar och effektiv livsmedelsproduktion inom vatten- och jordbruk är till ända. På AquaAgri-konferensen i Stockholm presenterade forskarna sina fynd. (AGFO) Läs mer här ➔

Så hindras svensk matinnovation

I måndags var det äntligen dags för terminens andra AGFO Talk! Panelen diskuterade hinder för innovation såsom brist på kompetens och avsaknad av samarbete mellan universitet och näringsliv. (AGFO) Läs mer här ➔

Unikt samarbete mellan bonde och kock

Varje dag väljer kocken Mikael ut råvaror hos bonden Andreas som han använder i sin restaurang. Andreas får betalt i procent av omsättningen, och matsvinnet minskar. (Land Lantbruk) Läs mer här ➔

Hon utforskar gränslandet mellan teknik och mat

Svenska designern Erika Marthins har skapat en studio där matupplevelsen inte bara innefattade textur och smak, utan också ljus, ljud och rörelse. (JWT Intelligence) Läs mer här ➔

Ät upp din bomull

Bomull är känt för sitt fiber som används i kläder, men dess frön har nu fått uppmärksamhet för något helt annat. Forskare har hittat ett sätt att modifiera fröna så att de blir ätbara för människor. (Reuters) Läs mer här ➔

Grödorna som räddar klimatet

Mellangrödor såsom oljerättika och åkerböna binder kol i marken som annars skulle ha släppts ut i atmosfären. Det är bra för klimatet, och lönsamt då det ger bördigare jordar. (SR Vetenskapsradion) Läs mer här ➔

Teknik som fixar färska svenska äpplen året om

I lager med låga temperaturer och begränsad mängd syre behåller äpplen hållbarheten länge. Upp till 500 ton äpplen kan förvaras i lagren, något som förlänger äppelsäsongen. (Kiviks Musteri) Läs mer här ➔

Kan moln-teknologi rädda bina?

Pollinatörer såsom bin dör världen över. Nu vill företaget Oracle koppla upp bisamhällen till deras moln-teknologi för att bättre förstå hur bina kan räddas. (Fast Company) Läs mer här ➔

♥️ Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev! 👉 Signa upp gratis här!
Föregående
Föregående

Så ändrar ljuset smaken på grönsakerna

Nästa
Nästa

Här växer framtidens bestick