Tema: Genteknik och mat
Hur förändras råvarorna vi äter – nu och i framtiden med genteknikens hjälp? Frågan är högaktuell efter att Nobelpriset i kemi 2020 tilldelats gensaxen Crispr/Cas9 som kan klippa, byta ut eller stänga bitar av arvsmassa. Vi summerar intervjuer och spaningar.
Svensk startup med fokus på gensaxen
Crispr/Cas9 vinner Nobelpriset
Nobelpriset i kemi 2020 tilldelas Emmanuelle Charpentier and Jennifer Doudna för upptäckten av gensaxen Crispr. ”Med hjälp av den kan forskare med hög precision förändra arvsmassan i djur, växter och mikroorganismer. Tekniken har revolutionerat de molekylära livsvetenskaperna, bidrar till nya cancerterapier och kan göra verklighet av drömmen om att bota ärftliga sjukdomar”, skriver Vetenskapsakademien i ett pressmeddelande. [embed]https://youtu.be/LOK1Jvl_Cxw[/embed]
Genteknik och mat – hur går det ihop?
Hur förändras råvarorna vi äter, nu och i framtiden med genteknikens hjälp? Under ett AGFO Talk på temat ny genteknik samlades forskare och experter i ett panelsamtal. I panelen: Line Strand växtodlingsrådgivare, Jens Sundström docent i växtfysiologi, Per Sandin docent i filosofi, lektor i bioetik och miljöetik, och Anna Nilsson chefredaktör tidningen Lantmannen. Se hela inspelningen och läs en summering
Forskaren: ”Varför är det naturliga bättre?”
Vad innebär det att något är naturligt? Det är en fråga som forskaren och filosofen Per Sandin har arbetat med i 20 år. "Man benämner ofta naturlig som något positivt och ursprungligt medan ordet onaturlig indikerar det motsatta. Det är värderingar som kommer i dagen. Om nu det naturliga är något som definieras som bra så måste vi ställa följdfrågan ”varför är det naturliga bättre?”. Läs intervjun med Per Sandin här
Spaning: En nyanserad debatt blommar ut
”Samtalen var både inspirerande och tankeväckande.” Det skriver AGFO:s Peter Söderquist i en spaning efter att ha mött världsledande aktörer inom genteknik. Läs spaningen här
Spaning: Har folket alltid rätt?
Frågan om GMO har splittrat opinionen sedan 90-talet. AGFO:s Peter Söderquist spanar från konferensen CRISPRcon. Läs spaningen här
Spaning: ”Inget nobelpris för Crispr – än”
Jag tillhör dem som höll tummarna för forskaren Emmanuelle Charpentier och hennes kolleger inför presentationen av årets nobelpristagare. Det skriver Peter Söderquist i en spaning. Läs hela spaningen här
Intervju: Genteknik i kampen mot borrelia
Genteknik i samhället har tidigare lett till polariserade debatter och låsta positioner, speciellt kring GMO. Projektet ”Möss mot fästingar” visar på ett nytt sätt att bedriva projekt i samverkan med dem som blir berörda. Läs artikeln här
Crispr-tomat öppnar nya dörrar
Med gentekniken Crispr har forskare tagit fram en tomatplanta som växer i kompakta klasar. Detta för att få plats med fler plantor på små ytor, såsom stadsodlingar. Tekniken ska i förlängningen kunna användas på andra grödor. (Food Dive) Läs mer
Rapport: Om gmo-debatten i svensk media
Inom ramen för forskningsprogrammet Mistra Biotech har en rapport tagits fram med fokus på gmo-debatten i svensk media 1994-2017. Hämta rapporten härMatlust arrangerade i början av 2020 konferensen "Matsystem i förändring: ny teknik eller beteendeförändringar?". Här diskuterades Crisp och ny genteknik:[embed]https://youtu.be/3vCEEsiVxOI[/embed]Tv-tips: Gentekniken Crispr har potentialen att förändra våra grödor i grunden. Se dokumentären Genvägen här.
Poddtips: Shaping our food
Podcast om växtförädling och djuravel, av Mistra Biotech. Lisa Beste och Anna Lehrman samtalar med forskare inom olika områden som relaterar till växtförädling, husdjursavel och bioteknik.
Läs mer:
🌟 Din genväg till framtidens matsystem
Matsystemet omvandlas i snabb takt. Därför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll. Läs mer ➔
Insikter från våra populära AGFO Talks
Lokalproducerat, hållbar mat och minskat matsvinn – våra AGFO Talks spänner över hela matkedjan.