Agfo summerar veckans nyheter
Debatt om maten och klimatet, Ica börjar sälja ätbara tallrikar, köttjätte om sina investeringar i odlat kött och e-handel för lokala råvaror expanderar. Fyra av veckans nyheter inom foodtech och agtech.
Rockström: Maten förtjänar ett toppmöte
”Mat orsakar upp till 30 procent av utsläppen av växthusgaser (om vi inkluderar avskogning), är huvudorsak till förlust av biologisk mångfald, övergödning och markutarmning. Enkelt uttryckt: fixar vi maten, fixar vi hälsan för människor och planet”, skriver Johan Rockström. (Dagens Industri) Läs mer ➔
Så tacklar de utmaningarna
EU-regler, nya stadsodlingar och stenhård konkurrens från södra Europa – så tacklar svenska jättarna Orto Novo, Svegro och Spisa Smaker utmaningarna. (AGFO) Läs mer ➔
Ica börjar sälja ätbara tallrikar
Det händer mycket kring livsmedelsförpackningar. I veckan berättade Ica att de börjar sälja ätbara engångstallrikar av 100% vetekli. Agfo listar elva förpacknings- och materialinnovationer. (AGFO) Läs mer ➔
Därför investerar köttjätten i odlat kött
Amerikanska Tyson Foods investerar i odlat kött-företag och IoT-lösningar för producentledet. I en läsvärd intervju berättar Tom Mastrobuoni vid Tyson Ventures varför de gör dessa investeringar och om framtida planer. (Agfunder News) Läs mer ➔
Butiken med enbart nya livsmedel
Genom att låta nyfikna konsumenter utvärdera nya livsmedel direkt vill Berlins nya Feedback Factory skapa en en bro mellan små producenter och livsmedelshandeln. (AGFO) Läs mer ➔
Bill Gates gillar Crispr
Hälsan i världen blir allt bättre, men utvecklingen måste fortsätta. För de fattigaste i världen kan modern genteknik vara ett livsviktigt verktyg, skriver Bill Gates. (Foreign Affairs) Läs mer ➔
Skafferiet expanderar
Bondens skafferi, som levererar lokala råvaror till krogar och butiker, växer geografiskt och ekonomiskt. Omsättningen närmar sig 70 miljoner kronor och företaget har dotterföretag i både västra och östra Sverige. (Land Lantbruk) Läs mer ➔
Så ska svensk livsmedelsexport öka
"Det är tydligt hur långt fram Sverige ligger med växtbaserade livsmedel." Det säger Johan Krallis Anell, regeringens exportsamordnare, i en intervju om maten och exporten. (Svenska måltider) Läs mer ➔
Här kan du söka stöd – utanför Sverige
Är du startup och sugen på att vara en del av en accelerator utanför Sverige? Här är en lista över aktörer, och deadline för ansökningar. (The Spoon) Läs mer ➔
Så tog de över mathandeln
I podden Kapitalet handlar det senaste avsnittet om matkedjornas egna varumärken som är på god väg att ta över livsmedelshandeln. ”Det finns möjligheter att ta en väsentligt högre marginal”, säger Peter Normark, vd på Macklean. (Kapitalet) Lyssna här ➔ 🌱 Vill du ha vår omvärldsbevakning via mejl? Signa upp på AGFO weekly – gratis👉 Signa upp här