Kycklingarna följer robothönan
AGFO bevakar foodtech- och agtech åt dig! Här är veckans omvärldsbevakning där vi dyker ner i robothönor, mattrender och minskat matsvinn.
MATEN
Alger kan bli framtidens supermat
Vid svenska Seafarm skördas nu första kommersiella skörden alger. De innehåller två gånger mer protein än kött, mer betakaroten än morötter och mer järn än spenat. Fördelarna är många men det finns hinder för utvecklingen. (AGFO)
TEKNIKEN
Robothönan går – och kycklingarna följer
🐔 För att studera djurs komplexa beteende i grupp har forskare vid flera europeiska universitet tagit fram en robothöna. Och kycklingarna följer, trots att den absolut inte ser ut som någon höna. Tricket är att kycklingarna har präglats på roboten, det var det första de såg när de först såg dagens ljus. (Wired)
Människorna
"Sverige kan bli ett Silicon Valley för hållbar mat”
🍲 Gunhild Stordalen som jobbar för en global hållbar matproduktion vill se satsningar för att få fram en ”Tesla för tallriken” och att innovationer ska ta över hyllorna i mataffären. (Veckans affärer)
TEKNIKEN
Sensor mäter hur nyttig din mat är
Blir det mycket socker, salt och alkohol i påsk? Exakt hur mycket kan du få reda på genom att sätta en ny liten sensor på tanden som mäter exakt ditt intag. Än så länge bara en prototyp. (Arstechnica)
MATEN
Här är mattrenderna för 2018
🍜 Fler soloätare, grönare mat, mer uträtande – och mat från Georgien. Det kan bli 2018 års mattrender, enligt Lennart Wallander, vd på matkommunikationsbyrån Food & Friends. (Meny i P1)
MATEN
Kamp mot matsvinn prisas
White Guide och Skånemejerier krokar arm för att minska matsvinnet. Nu vill de uppmärksamma medvetna konsumenter om butiker som jobbar för att minska slöseriet. (Skånemejerier)
MATEN
"Myt att färdigmaten är onyttig och dålig för klimatet"
🍔 Om vi vill mätta fler munnar samtidigt som vi räddar klimatet, då har vi inte råd att välja bort den storskaliga och högteknologiska matproduktionen. Myten om att fabriksmaten är en sämre sorts mat måste punkteras, skriver livsmedelsforskarna Andreas Håkansson och Karolina Östbring.(DN Debatt)
MATEN
Ekokedjan Paradiset fortsätter blöda
Stockholmsbaserade Paradiset-kedjan med tre butiker redovisar en samlad förlust för det senaste brutna räkenskapsåret på 27,5 miljoner kronor. Omsättningen i de tre butikerna uppgick till 90,1 miljoner kronor. (Market)
TEKNIKEN
Coop i samarbete med startup
Livsmedelskedjan Coop vill minska matsvinnet och sluter avtal med foodtechbolaget Whywaste.(Breakit)
TEKNIKEN
Digitalt först ska ge smartare livsmedelskedja
Lantbruket och hela den svenska livsmedelskedjan måste bli smartare – och mer digital. Det har regeringen slagit fast. (AGFO)