Köttig växtfärs lanseras i Sverige
Emigrantbönor, växtfärs som smakar nötkött – och bärodlare som satsar på artificiell intelligens. Häng med när vi summerar veckans nyheter inom agtech och foodtech.
Maten
Böna tillbaka i Sverige efter 130 år på drift
🌱I 130 år har den gamla skånska bönsorten varit på vift i USA. Svenskättlingarna har hållit liv i emigrantbönan från hembyn och nu äntligen växer den i svensk jord igen tack vare en entusiast. (Land.se)
Maten
Ny växtfärs lanseras i Sverige
Den danska växtbaserade färsen Naturli Foods gör internationell debut. Netto i Sverige ska sälja den veganska färsen som ska efterlikna nötköttets struktur, utseende och smak. (Fri Köpenskap)
Maten
Sverige i final
🇸🇪 Svenska Veg of Lund, som gör växtdryck på potatisprotein och äppeljuice, finns bland finalisterna i World Food Innovation Awards 2018. Liksom Arla Foods. (Foodbev.com)
Människorna
KTH investerar i foodtech-företag
💰KTH Holding går in som delägare i Nutrient, ett foodtech-bolag som bland annat gör tempeh av svenska ärter och forskar på insekter som råvara. (AGFO.se)
Människorna
Här är de svenska insektsföretagen
🐛 Det finns en handfull svenska insektsföretag med väldigt olika inriktningar. AGFO möter de svenska entreprenörerna som vill servera insekter till folket – och djuren. (AGFO.se)
TEKNIKEN 🍓 Bärodlaren Driscoll’s satsar hårt på tekniker som artificiell intelligens, maskininlärning, IoT och blockkedjor, i allt från att stärka produktutbudet till att förbättra logistiken. (Land Lantbruk)
TeknikenDe satsar på datadriven odling
EU-regler för drönare ett steg närmare
Nya åtgärder för att undvika kollisioner mellan drönare och flygplan föreslås. Geofencing och ny drönarteknik som hindrar hackning är två förslag, enligt europeiska luftsäkerhetsmyndigheten. (Reuters)
Tekniken
Amazon öppnar fler matbutiker utan kassa
Kort efter att Amazon öppnat sin första matbutik helt utan kassor kommer beskedet att jätten öppnar sex nya Amazon Go i Los Angeles och Seattle. (Recode)