15 miljoner till innovation
Vecka 36
Tekniken
Ny portal ska ger mer närodlat i butiken
I våras startade Ica en orderportal för affärer mellan enskilda Icabutiker och lokala producenter i södra Sverige. Nu öppnas portalen för Icabutiker och leverantörer i hela landet. "Portalen fungerar ungefär som en datingsajt med målsättningen att matcha butiker och lokala leverantörer", säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige. (Land Lantbruk)
tekniken
Ny app förenklar sprutjournal
En ny app från Jordbruksverket ska underlätta arbetet med att dokumentera växtskyddsbehandlingar i den så kallade sprutjournalen. (Land Lantbruk)
pengarna
FreshX säkrar finansiering
Hälsa Invest går in och tar en minoritetspost i foodtechbolaget FreshX. Bolaget vill med sin tjänst Kitchen-Online digitalisera kopplingen mellan restauranger och leverantörer. (Mynewsdesk)
pengarna
Lantmännen avsätter 15 miljoner till idéutveckling och innovation
Forskare och innovatörer bjuds in att söka medel för vetenskapligt syfte från Lantmännens Forskningsstiftelse. Fokusområden i år är Lantbruk & maskin, Bioenergi & gröna material och Livsmedel & förpackningar. (Lantmännen)
maten
D-vitaminberikad svamp snart på din tallrik
Östgötasvamp – företaget som presenterar sig som svampbranschens Spotify – väntar nu bara på Livsmedelsverkets slutbesked innan produkten lanseras.
människorna
Fördjupat samarbete kring minskat matsvinn
Karl Andersson, vd Matsmart: "Vi har tecknat ett exklusivt avtal med Nestlé som innebär att vi förbinder oss att köpa deras överskott av torrvaror och upp till den volym som vi kan hantera. Hittills har vi inte tackat nej till några varor." (Butikstrender)
människorna
Framtidens Entreprenör 2017
För fjärde året i rad arrangerar Carnegie och Svenska Dagbladet tävlingen Framtidens Entreprenör. Förra året gick första pris till Karma, plattformen där restauranger, caféer och butiker säljer färsk överskottsmat till konsumenter. (SvD)
tekniken
Fortum hackar framtidens hållbara stad
Ett förslag som presenterades under hacket Nexthus var ett växthus som värms upp av skolans spillvärme och som sedan förser eleverna med mat. Matresterna komposteras och blir till biogas och jord. (Hållbarvärme.nu)