Tillbaka till alla evenemang

Så blir den växtbaserade skolmaten hälsomässigt hållbar

Många inom offentliga måltider arbetar med att öka andelen växtbaserad mat för att minska matens klimatpåverkan. Andelen unga som vill äta en uteslutande vegetarisk eller vegansk kost ökar också. Men vad behöver vi tänka på när vi byter till mer växtbaserad mat? Och hur försäkrar vi oss att skolmåltiden ger tillräckliga mängder av de viktiga mineralerna järn och zink?

Under seminariet kommer vi få en kort genomgång av kunskapsläget inom växtbaserad kost i en svensk kontext med fokus på skolmåltiden. Hur påverkar antinutrienter i spannmål och baljväxter upptaget av mineraler? Vad kan vi göra för mineralerna i den växtbaserade maten ska bli tillgängliga?

Vi kommer få konkreta tips på vad man kan göra i beredning och komposition av måltiden för att bättre möta behoven av järn och zink. Vi kommer även berätta om en innovation som gör spannmålens naturligt förekommande mineraler tillgängliga i nivåer som liknar upptaget från kött.

Läs mer

Föregående
Föregående
4 oktober

Scanpack 2022

Nästa
Nästa
6 oktober

Hur kriser hjälper oss att snabbt ställa om mot ett hållbart matsystem!