Välkommen till ett lunchseminarium den 10 december om hur mer av produktionen kan bli mat.
Information och anmälan
Datum: 10 december
Tid: klockan 12:00–12:55
Plats: digitalt via Zoom
Målgrupp: Aktörer i livsmedelskedjan på nationell, regional och lokal nivå
Vi startar lunchseminariet med att Karin Lindow berättar om resultaten i slutrapporten om livsmedelsförluster.
Därefter för vi ett samtal med potatis- och spannmålsodlaren Johan Andersson, Eleonore Falk, hållbarhetsledare på ICA och Sara Sundquist, hållbarhetsansvarig på Livsmedelsföretagen om utmaningar och incitament för att mer av livsmedelsproduktionen ska bli mat.
Därför gör vi detta
Jordbruksverket har inom ramen för regeringsuppdrag för minskat matsvinn tagit fram en slutrapport om livsmedelsförluster vid produktion av nötkött, griskött, mjölk, fisk och skaldjur, kvarnvete, potatis, morötter och jordgubbar. Livsmedelsförluster är det som har producerats i syfte att bli mat, men som inte går vidare i livsmedelskedjan. Slutrapporten sätter livsmedelsförlusterna i relation till olika hållbarhetsaspekter och anger tio åtgärdsområden för att mer ska bli mat.
Livsmedelsstrategin är en långsiktig tillväxtstrategi vars övergripande mål är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning i hela landet.