Nästan två tredjedelar av den europeiska marken befinner sig i ett ohälsosamt tillstånd, visar nya rön från EU Soil Observatory (EUSO). EU-kommissionen har tagit fasta på de nya rönen och som svar tagit fram Mission Soil (A Soil Deal for Europe) och medfinansierar även partnerskapet AGROECOLOGY (European partnership on accelerating farming systems transition – agroecology living labs and research infrastructures).
ission Soil syftar till att öka förståelsen för jordhälsans betydelse och generera ny kunskap som omsätts i praktiken. AGROECOLOGY syftar till att öka omställningen mot ett mer hållbart europeiskt jordbruk. För att uppnå målen bidrar båda programmen till etableringen av så kallade Living Labs, där forskare och behovsägare kan samverka, testa och visa på nya lösningar.
Vad utgör ett Living Lab? Hur organiserar man sig för att söka Living Labs-projekt? Vilka problem kopplat till markanvändning och jordbruk är prioriterade i programmen? Det är några av de frågor som kommer att besvaras under seminariet. Metoden Living Labs presenteras liksom praktiska erfarenheter av att bilda ett konsortium och strukturera projekt. Lärdomarna kommer från Living Labs-projektet iCOSHELLs som RISE koordinerar samt ett av de första projekten i AGROECOLOGY. AGROECOLOGY-partnerskapet fokuserar på jordbruk medan Mission Soil inkluderar såväl jordbruk som skogsbruk och mark i urban och industriell miljö.
Seminariet arrangeras av Vinnova, Formas och KSLA. Det riktar sig till forskare, jordbrukare, skogsbrukare, andra typer av markägare samt civilsamhällesaktörer och företag med relevans till jordhälsa och markanvändning.