Arrangör: Nordiska Ministerrådet
Beskrivning av samhällsfrågan:
Norden har gjort stora framsteg för att främja hållbara och hälsosamma livsmedelssystem, men det finns fortfarande stora utmaningar kvar. Livsmedelssystemen står idag för mer än en tredjedel av våra växthusgasutsläpp och är en stor källa tilltappet av biodiversitet.
Utökad information om evenemanget:
Maten som vi producerar och äter är därför en central del i Nordens Vision 2030 som ämnar att göra Norden till världens mest hållbara och integrerade region innan 2030. Vägen mot hållbara och hälsosamma livsmedelssystem kantas just nu av effekterna från den pågående klimat- och miljökrisen, Rysslands invasion av Ukraina och COVID-19 pandemin som under de senaste åren visat på svagheter i vår livsmedelsförsörjning. Mycket större insatser behöver ske för att bygga resiliens och stärka vår beredskap samtidigt som takten mot en grön omställning och ett hållbart samhälle måste öka. Den senaste tidens kriser har rest frågor om vilken livsmedelsberedskap som finns i samhället och vilken förmåga vi har för att hantera störningar. Hur påverkas de nordiska livsmedelssystemen och den pågående omställningen av de nuvarande kriserna – klimatet, miljön, krigen och pandemin? Vad behöver vi göra för att stärka beredskapen och resiliensen vid övergången till ett mer hållbart livsmedelssystem?