Mat utan bonde
– bra på Mars, men vad blir konsekvenserna på jorden?
Det är något futuristiskt med mat producerad i labb och bioreaktorer. Ofta matas vi av budskapet att det är så framtidens mat i huvudsak produceras. Men vad skulle en sådan omställning få för konsekvenser?
✔️ Trendspaning ✔️ Panelsamtal ✔️ Nätverksmingel ✔️ Frukost
Globalt syns begreppet "farm free-food" allt mer. Här menas mat producerad i bioreaktorer där myllan är frånkopplad livsmedelsproduktionen. Ett exempel är det cellbaserade köttet som länge varit i ropet. Singapore var första landet i världen att ge klartecken för försäljning. Finska Solar Food producerar ett proteinmjöl av byggstenarna el, luft och mikrober. Och den Berkeley-baserade startupen Air Protein gör ett köttalternativ med hjälp av NASA-inspirerad jäsningsteknik. Exemplen är många. I vår spaning lyfter vi entreprenör på en global nivå och söker svar på frågor som:
Vilka är teknikerna som används?
Är labbet platsen för att lösa hållbarhetsutmaningarna kopplat till matproduktionen?
Vad händer när vi bryter kretsloppet runt mat?
Vilka följder får en produktion av mat och råvaror i bioreaktorer?