Från sci-fi till verklighet

3D-printad mat framstår inte längre som science fiction eller ens något för framtiden. Med flera projekt i görningen är ämnet högaktuellt.

Sedan 2017 har nederländska Wageningens universitet ett forskningslaboratorium som 3D-printar bland annat mat igång, vilket AGFO besökte härom året. 3D-printad kost som riktar sig till äldre har varit på tapeten ett tag och anses av flera forskare vara en framgångsrik metod för att säkra näringsrik mat på ålderns höst. Fördelen är att det går att personalisera nästan helt efter önskemål och behov, där formen på maten kan behöva anpassas för den som har svårt att äta. Dyrt? Ja, relativt. Men samtidigt resurseffektivt enligt Wageningens universitet, då maskinerna ofta kan leverera upp emot 100 färdiga tallrikar på en timme.Nu har Revo Foods tagit ännu ett steg framåt i utvecklingen i form av världens första 3D-printade lax som är helt växtbaserad. Den finns ännu inte tillgänglig för försäljning till konsumenter, men presenterades för en digital publik under våren. Tanken är det här ska öppna dörren för fler växtbaserade produkter, som genom 3D-tekniken bättre kan efterlikna strukturen hos traditionella fisk- och köttprodukter och därmed tilltala en bredare målgrupp.Ytterligare exempel på att det rör på sig inom 3D-printad mat är företagen NovaMeatRedefine Meat och SavorEat som alla ligger i framkant med olika köttprodukter på eller på väg ut på marknaden. Frågan är vad som blir nästa steg?

Föregående
Föregående

Näringsrik mat del av ny klimatmätning

Nästa
Nästa

Stor potential inom tråkigare områden