Allt mer ljus över carbon farming

Carbon farming är en allt hetare fråga och berör alla delar av matsystemet – inte bara lantbrukare. AGFO:s Frida Jonson spanar kolinlagring.

"Att klimatkompensera genom att plantera träd i all ära. Men hade det inte varit mer intressant om svenska lantbrukare hade fått betalt för att binda kol i marken när någon prompt måste flyga till Thailand?". Så skrev jag i en spaning för två år sedan. Sedan dess har en hel del hänt.

Kolinlagring ses fortfarande som en av de billigaste metoderna med störst potential för att minska koldioxid i atmosfären. Idag lagras årligen cirka 2,4 miljoner ton koldioxid i svensk åkermark, men det kan bli mycket mer. Frågan om kolinlagring har seglat allt högre upp på agendan, både i Sverige och utomlands. Tre tydliga tecken på det:

✔️ Politiken visar vägenKolinlagringen pekas ut som en ny grön affärsmodell för lantbrukare och ett regelverk för certifiering är på gång, enligt EU-kommissionen. Och i Australien växer en ny industri fram.

✔️ Företagen tar initiativKemikoncernen Bayer vill betala lantbrukare för att öka kolinlagring, och hajpade Indigo Ag gör det redan. I Sverige jobbar Svensk Kolinlagring med att ta fram en marknadsplats med ett femtontal gårdar i pilotprojektet. Insatserna finansieras av Max Burgers och Oatly, kunderna är svenska livsmedelsföretag. I sin nyligen uppdaterade klimatcerfiering har Svenskt Sigill även krav på kolinlagring.✔️ Investerare visar intresseAustraliska startupbolaget Soil Carbon tog nyligen in 7 miljoner dollar i investeringar för en metod som de hävdar ska få en högre andel av kolet att stanna i marken.

Enligt en ny studie kan åkermark i världen lagra kol motsvarande 5,5 miljarder ton koldioxid per år med olika metoder. Att jämföra med världens nuvarande årliga utsläpp på 50 miljarder ton. Det kan också leda till högre biologisk mångfald och ökade skördar – en vinn vinn.

Många frågor kvarstår och kritikerna menar att det behövs mer forskning (som att vi ännu inte vet hur högre temperaturer påverkar markens förmåga att ta upp koldioxid). Risken finns att kolinlagring lovar mer än det kan leverera.Frida JonsonInnehållsansvarig AGFOPs. Mer nyfiken på kolinlagring? Lyssna på den här podden, och läs den här tema-artikeln.

Föregående
Föregående

Här under finns din nya kolonilott

Nästa
Nästa

Supermaterialet måste ersättas – men hur?