Framtidens smak är hållbar
Är tech lösningen för att hitta nya smaker – eller finns svaren betydligt närmare oss? Det funderar AGFO-Frida på i veckans spaning om vad framtidens smak är.
Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly,
Om jag fick ta med mig två smaker till en öde ö så skulle det bli smaken av svartvinsbärsgelé och inlagd gurka. Otippat? Ja, möjligen. Tråkigt? Inte nödvändigtvis. Det är gott och jag förknippar dem med bra saker som farmors varma kök.Forskare och dagligvaruaktörer menar i en ny intervju att framtidens smaker måste vara hållbara. Det kan innebära både nygamla och lokala smaker, och mindre artificiella aromer. Användandet av gamla tekniker, som fermentering, kan också innebära att vi återgår till smaker som påminner om barndomen, menar Mihaela Mihnea vid forskningsinstitutet Rise.
Otippat? Ja, möjligen. Tråkigt? Inte nödvändigtvis.
Även startups vill påverka framtidens smak. Belgiska Foodpairing beräknar smaker med hjälp av maskininlärning för att hitta oväntade ingredienser att matcha för kockar. Innan jul kom nyheten att en ny global smakjätte skapas när doft- och smakämnestillverkaren IFF går ihop med kemijättens Duponts nutritions- och biovetenskapsavdelning. Efterfrågan på mer naturliga ämnen och transparenta ingredienslistor lyfts fram i bolagens pressmeddelande.Fransmännen har ju alltid varit duktiga på smak, eller terroir (olika karakteristiska kvalitéer kring en specifik plats). För svensk del noterar jag att det i Blekinge släppts en terroiratlas som ska ge en känsla för Blekinges unika smak. Och i Västernorrland pågår ett projekt som ska lyfta lokala smakdestinationer.När Arla och Svenska Kocklandslaget korade årets smak 2020 blev det syra, med alla dess nyanser såsom citrus, söt, blommig, bärig, umami och besk.Vilka smaker tror du bär fram morgondagens råvaror, och vilka smaker förpassar vi till historien? Hör gärna av dig med tankar.