"Vi vill inte leva klimatsmart"

Handen på hjärtat, hur långt är vi villiga att gå för att bli klimatkloka? AGFO:s gästspanare Fredrik Stork tycker omställningen går för långsamt.

Att vi människor inte vill leva klimatsmart blir allt mer uppenbart. Många klagar över politiker som inte kommer överens i de riktigt stora frågorna. Men inte heller när det kommer till de små frågorna är vi människor beredda att ändra på våra levnadssätt. Och det börjar redan i livsmedelsaffären. Så sätt nu handen på hjärtat när jag ställer frågan:

Skulle du vara beredd att dricka ditt favoritvin ur en Tetra Pak för att rädda klimatet?

Även om du svarar ja på frågan blir effekten tyvärr inte så stor. För konstigt nog finns det nästan inga klimatsmarta förpackningar på Systemet, och i livsmedelshyllorna kryllar det fortfarande av förpackningar som varken är bra för klimatet eller miljön i övrigt. Berget av onödigt emballage är enormt och ingen, och allra minst politikerna, verkar bryr sig om det.När jag spanade efter olivolja i de stora livsmedelsaffärerna fanns det exempelvis bara tunga glasförpackningar att välja på. Det bästa för miljön vore i många fall om olivoljan, och andra flytande produkter som flytande tvättmedel och refillförpackningar för handtvål, levererades i en behändig pappersförpackning. Men där är vi inte än. Inte ens juicesortimentet är miljösmart eftersom merparten av tillverkarna i dag använder plast i stället för pappersförpackningar.

"Det krävs alltså två lastbilar i varje riktning"

För trots allt prat om plastbantning och att rädda våra hav väljer många tillverkare (och kunder) fortfarande de exklusiva plastflaskorna i juicehyllan. I vårt land pratar vi dessutom hellre om behovet att ställa om transporterna, i stället för att diskutera våra möjligheter att minska de volymer som transporteras runt.I min egen spaning kan jag konstatera att jag, för varje matkasse som jag släpar hem, också måste återvinna en lika fullproppad påse med emballage. Det krävs alltså två lastbilar i varje riktning – en till matbutiken en lika stor från återvinningsstationen, för att vi ska få mat på bordet om jag tillåts att raljera.Det är naturligtvis inte sant fullt ut, men det är heller inte det som är poängen.Poängen är i stället varför vi fortfarande tillåter oss att tillverka många förpackningar i omiljövänliga material och utföranden, varför fler förpackningar inte är stapelbara så att vi slipper transportera runt luft, och varför man inte försöker att öka volymerna av pappersförpackningar så att man kan skapa nya stordriftsfördelar i återvinningsprocessen.I dag kan en lastbil åka runt och hämta material på flera platser i stället för att åka ut till en återvinningsstation och hämta material från flera containrar.Det är tankemönster som dessa som tar upp all min tid varje gång jag går till återvinningsstationen. Och hur kan det avslutningsvis komma sig att det fortfarande är lagligt att sälja min favorittandkrämstub i en fyrkantig plastförpackning bara för att det ser snyggt ut?Jo just det ja. Det beror ju på att vi inte vill leva klimatsmart.

Fredrik Stork, gästspanar hos AGFO. Till vardags teknikreporter på ATL.

Föregående
Föregående

En ovanlig frukost

Nästa
Nästa

Pusselbiten som saknas