SLU och Mistra Food Futures välkomnar er att diskutera hållbar beredskap i Almedalen 2024. Hur hittar vi lösningar på livsmedelssystemets två tuffa utmaningar – en ökad hållbarhet och en förbättrad beredskap? Vi inleder fredagen den 28 juni med en diskussionsfrukost med samtal kring bord med olika teman, fortsätter med ett panelsamtal om förbättrad livsmedelsberedskap genom resiliens och avslutas med diskussioner runt skyfall och torka som drabbar vårt matlandskap.
Livsmedelsberedskap som håller
Livsmedelssystemet står inför dubbla utmaningar - hållbarhetsomställning och omställning till förbättrad livsmedelsberedskap. Med rätt strategier så kan dessa båda omställningarna gå hand i hand och skapa hållbar livsmedelsberedskap. Forskning visar att det är möjligt att göra förändringar som samtidigt skapar både ett robust och hållbart livsmedelssystem.
Livsmedelsberedskap har ofta kommit att handla om att stå emot störningar på kort sikt, genom t.ex. lagerhållning av insatsvaror. Utmaningar som torkan 2018 eller skyfallen 2023 hanteras akut i stället för att långsiktiga strategier utvecklas. Men vad händer när lagren tar slut? Med den geopolitiska utvecklingen måste livsmedelssystemet kunna hantera även långvariga belastningar. Det finns kunskap om hur vi kan integrera kortsiktiga åtgärder med långsiktiga planer för att skapa ett hållbart och motståndskraftigt system.
Vad vi behöver är ett livsmedelssystem som står emot påfrestningar och är flexibelt nog att kunna hantera långvariga förändringar – samtidigt som det säkerställer kontinuerlig leverans av mat. Hur gör vi det? Genom att sammanlänka livsmedelsberedskap med hållbarhetsomställningen. Med strategiskt valda förändringar så kan satsningarna stärka varandra.