Mer ska bli mat – minskat svinn och ökad resurseffektivitet i produktionen. Seminariet riktar sig till dig som är aktör inom livsmedelskedjan.
Jordbruksverket samarbetar med Livsmedelsverket och Naturvårdsverket i arbetet med regeringsuppdraget för minskat matsvinn. En del i uppdraget är att jobba för att mer av livsmedelsproduktionen ska bli mat. Jordbruksverket har kartlagt livsmedelsförluster i åtta olika delbranscher; nötkött, griskött, mjölk, fisk och skaldjur, kvarnvete, potatis, morötter och jordgubbar.
Livsmedelsstrategin är en långsiktig tillväxtstrategi vars övergripande mål är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning i hela landet
Minskade livsmedelsförluster har positiva effekter på producenternas lönsamhet, miljön, klimatet och livsmedelsförsörjningen. Genom ökad kunskap kan fler verka för att mer av livsmedelsproduktionen blir mat. Under seminariet presenteras rapporternas sammanfattande resultat.