Vårt klimat förändras och vi drabbas allt oftare av extrema väder. Samtidigt förlorar vi biologisk mångfald i en rasande fart. Vad ska vi odla på åkrar och i trädgårdar? Kan det gröna kulturarvet hjälpa oss att vända den dystra utvecklingen? Kanske! Lantbruksgrödor som Dala vårvete, Emmervete och Rättviks gråärt har på senare år fått alltmer utrymme i kök, på restauranger och även åkrarna lite varstans. Välkommen till föreläsning med Tobias Nilsson, Norrtälje Naturcentrum, om betydelsen av landskapets dynamik samt det gröna kulturarvets rikedom och dess förmåga att knyta människor samman.
Dessa nygamla grödor stortrivs i EKO-odling, har låga krav på jord och näring, och klarar ofta den alltmer vanliga extremtorkan bättre än moderna grödor. De betingar dessutom mervärden i smak, näringstäthet och kulturhistoria, något som konsumenter visar sig villiga att betala för.
Även privatodlare kan dra nytta av de här grödorna, ärtor, bönor med flera som vi kan så i våra trädgårdar. Tobias Nilsson arbetar med utveckling av naturvårdsprojekt och har ägnat de senaste åren åt att skapa möjligheter att stimulera till ett aktivt åkerbruk med hjälp av dessa grödors mervärden. På Färsna gård norr om Norrtälje har Tobias förökat ett exklusivt urval av grödor och utvecklat metoder för mycket småskalig hantering med hjälp av äldre redskap och maskiner. I och med projektet Roslagskorn kommer frömaterialen nu odlare till del.