Formas kunskapskvart är ett kort webbinarium på femton minuter om ett specifikt ämne där en inbjuden gäst delar med sig av intressant kunskap och aktuella resultat från ett forskningsprojekt.
Den 14 december handlar Formas kunskapskvart om hur kalvar kan integreras i automatiska mjölkningssystem och vilka fördelar och utmaningar det innebär.
Inom konventionell mjölkproduktion är det oftast praxis att ko och kalv åtskiljs strax efter kalvning. Vad händer om kalven får gå kvar hos modern under mjölkperioden samtidigt som hon mjölkas? Hur påverkar det mjölkavkastning och kalvens tillväxt, hälsa och fertilitet? Kan man utforma ett robust system för att integrera kalvar med kor i system för automatisk mjölkning?
Projektet Ko och kalv tillsammans undersöker och utvecklar system för hur man kan lösa mjölkproduktion med ko och kalv tillsammans och vad det har för betydelse för olika hållbarhetsaspekter som djurens hälsa, gårdens ekonomi och inverkan på klimatet.
På kunskapskvarten den 14 december berättar Sigrid Agenäs, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, om vilka resultat som kommit fram ur projektet Ko och kalv tillsammans. Efter presentationen finns det tid att ställa frågor till Sigrid.
Tider 14 december:
08.30-08.45 Kunskapspresentation
08.45-09.00 Öppen frågestund
Ingen föranmälan behövs. Det enda du behöver göra är att gå in på länken nedan den datum kl.8.30.
Länken går till ett webbinar i Zoom som startar strax innan kunskapskvarten börjar. Du behöver fylla i din mejladress för att komma in i webbinariet men vi sparar inte den eller några andra personuppgifter.
Länk till webbinariet: Formas kunskapskvart 14 december: Ko och kalv tillsammans - en del av en hållbar mjölkproduktion?