Kalendern
Här hittar du kommande event i det svenska matsystemet. Hittar du inte ditt event i kalendern? Tipsa oss så lägger vi in det.
Nederländerna: PLMA 2024
PLMA i Amsterdam är världens största mässa för tillverkare av egna märkesvaror.
I Maj 2024 arrangerar Try Swedish en paviljong på PLMA som har en av mässans mest attraktiva platser i Europahallen.
Genom att delta får ditt företag möjligheten att exponera era produkter för internationella inköpare och distributörer.
Try Swedish har samarbetat med PLMA-mässan i Amsterdam i över 15 år. När företag ställer ut tillsammans som en grupp producenter via Try Swedish paviljongen, har man större genomslagskraft än om man ställer ut individuellt.
Så stärker vi livsmedelsberedskapen i Stockholm 2024 - Matlust
Den 8 maj bjuder vi in till en heldagskonferens om livsmedelsberedskap och totalförsvarsplanering. Vi kommer bland annat få höra om hotbilder på nationell och lokal nivå, om Livsmedelsverkets uppdrag att inom ramen för det civila försvaret bygga upp livsmedelsberedskapen – samt tankar från stora grossister kring deras roller för en stärkt livsmedelsberedskap.
Och vi kommer tillsammans identifiera gemensamma planeringsförutsättningar, åtgärder och pusselbitar för att ta planeringen i länet vidare.
Senaste anmälningsdag: 1 maj.
SLU Future Food: Biogas stärker och tryggar hållbar svensk energi- och matproduktion
Välkommen till ett webbinarium där forskare, biogasproducenter och företrädare för myndigheter, regioner diskuterar biogasens roll i ett hållbart livsmedelssystem utifrån policy briefens rekommendationer. Vi kommer beröra utmaningar och möjligheter ökad svensk produktion av biogas och biogödsel samt dess roll under tider av ökat behov av försörjningstrygghet. Vid webbinariet medverkar forskare från SLU och Linköpings universitet, samt företrädare för myndigheter, regioner och biogasproducenter.
Debatt: Jord och skogsbruket - EUs bästa försvar
Tillsammans med Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, bjuder Europahuset in till debatt om hur jord- och skogsbruket kan bidra till en trygg livsmedelsförsörjning och en hållbar grön omställning i EU.
Medverkande: Palle Borgström, Riksförbundsordförande för LRF, Jessica Polfjärd (M), Emma Wiesner (C), Heléne Fritzon (S) samt Katarina Wolf, ordförande LRF Ungdomen. Fler namn tillkommer.
Moderator: Inger Arenander, politisk reporter och journalist
När: onsdagen den 8 maj kl. 10.30-12.00
Var: Europahuset, Regeringsgatan 65
Vi inleder med mingel och fika kl. 10.30. Debatten pågår mellan kl. 11.00-12.00. Efter debatten bjuds det på lättare lunch. Anmäl ditt deltagande nedan, senast 30 april. Det finns begränsat antal platser, först till kvarn.
Debatten kommer att spelas in.
Anmäl dig här
USA: Vegan Women Summit (VWS)
The Vegan Women Summit Hollywood will be the premiere event of the year, featuring 120+ of the world’s leading CEOs, celebrities, investors, and innovative brands. Join diverse professionals, industry leaders, and influencers to experience some of the most cutting edge developments across the future of food, fashion, beauty, and more - including debut products not yet on the market.
Frukostseminarium - Varför dyker vego?
Hur står det egentligen till med vår matkonsumtion och våra kostpreferenser? Är vegotrenden på nedgång och varför är den i sådana fall det? Äter vi mer kött nu? Eller har vi passerat både peak-meat och peak-vego?
Det finns få ämnen som engagerar så mycket som mat. Vi på Svenskt Kött bjuder därför in till frukostseminarium där vi ska diskutera dessa frågor och reda ut vad som ligger bakom. För att få ett brett perspektiv har vi med oss Johanna Göransson från Ungdomsbarometern och Richard Tellström, docent och lektor i måltidskunskap och Svenskt Kötts vd Isabel Moretti.
Observera att frukost serveras 8:00!
Schweiz: VitaFoods Europe
Network, innovate and learn
Meet your next business partner, network with thought leaders, find your next big product idea, get insights into what’s trending in the industry. Participate online and in-person.
Vegetariska proteiner – Hur når vi ut med ännu bättre produkter till konsument?
Vegetariska proteiner i Bjuv 15/5 – Hur når vi ut med bättre produkter till konsument?
Utvecklingen av växtbaserade proteiningredienser och -produkter har de senaste åren tagit stora kliv framåt och FINEST, ett forskningscentrum som leds av RISE, har drivit flera spår, tex funktionalitet hos proteinkoncentrat och konsumenters beteenden kring växtbaserat. Den 15 maj bjuder man in till ett heldagsmöte hos GroPro i Bjuv. Temat för dagen är diskussioner hur vi kan ta nästa kliv mot nya, bättre produkter som blir konsumenternas framtida favoriter. Dagen bjuder på uppdateringar från FINEST, rundvandring i GroPro’s fabrik samt ett innovationstorg där deltagare kan presentera produkter och prototyper. Anmälan senast 20 april på:
Lunchwebbinarium del 4 - Tillstånd och tillsyn
Del 4 av Landsbygdsnätverkets fyra online-event. Med Jonas Kyrönviita, Göteborgs Universitet.
Utbildningen riktar sig till dig som är tjänsteperson på en länsstyrelse eller kommun, med ansvar för näringslivsfrågor, strategisk plan, regionala livsmedelsstrategin, fiskerifrågor, kontroll, miljö och tillsyn samt natur.
Webbinarierna har utformats i samarbete med länsstyrelserna i Gävleborg, Dalarna, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten, men deltagare från hela Sverige är välkomna.
Landsbygdsnätverket - Vägar till uppskalning – hur kan man tänka?
I webbinariet presenteras praktiska exempel på uppskalning inom livsmedelsproduktion och vilka lärdomar företagarna har gjort.
Vilka vägar finns det för att växa med min verksamhet? Hur kan jag tänka om jag själv har begränsat med resurser men en bra idé? Lyssna till två olika företag som valt helt olika strategier. Gårdfisk sprider sin teknik och kunnande genom att involvera flera odlare som kan installera färdiga odlingssystem i sin ladugård. Sweden Pelagic har inlett diskussion med andra företag i samma bransch för att undersöka möjligheten kring gemensamma produktionslokaler, produktutveckling och marknadsbearbetning.
Nordic Sustainability Expo
Nordic Sustainability Expo 21-22 maj 2024!
Under två högintensiva dagar i maj samlar vi beslutsfattare från näringsliv, politiken och offentlig sektor, TEDx-talksföreläsare, generalsekreterare, ESG-experter, forskare, entreprenörer, hållbarhetsprofiler och många fler.
Med Agenda 2030 och Globala målen som vägledning måste vi nu tänka nytt, bryta barriärer, utveckla våra nätverk och framför allt, våga fatta beslut och agera nu.
Välkommen att nätverka, samverka och inspireras av det fullspäckade scenprogrammet med över 100 talare tillsammans med
70-talet utställare.
Tillsammans skapar vi förändring mot ett hållbart samhälle!
Formas Agenda 2030-konferens: En tid av kris och möjligheter
Hur stärker vi Sverige som kunskapsnation och samhällets förmåga att hantera dagens och framtidens utmaningar? Temat för 2024 års konferens handlar om kunskap byggd på forskning och innovation som grund för ett framtidssäkrat samhälle.
I en komplex värld med ökade geopolitiska spänningar blir det alltmer utmanande att möta samhällets och individers akuta behov och samtidigt skapa förutsättningar för att möta framtidens frågor.
I Agenda 2030 finns framtidsmål formulerade men vilken kunskap behövs i tider av alltmer komplexa kriser för att uppnå målen? Forskning och innovation stärker samhällets samlade kompetens och ger oss redskap för att genomföra den gröna omställningen – men hur rustar vi oss för att hantera både dagens utmaningar och framtidens frågor?
Kunskap och samarbete är avgörande för hur vi ska kunna klara av kriser, ta tillvara på möjligheterna och genomföra de förändringar som behövs för att säkra framtiden.
Den 21 maj 2024 får du möta ledande röster från politiken, näringslivet, akademin och civilsamhället när de ger sina perspektiv på hur vi använder kunskap för att säkra vår gemensamma framtid. Vi knyter an till Sveriges kommande forsknings- och innovationsproposition och de utmaningar som forskning och innovation kan bidra till att lösa.
Formas konferens är en mötesplats för erfarenhetsutbyte som erbjuder många tillfällen till nätverksbyggande och kunskapsinhämtning. Under konferensens förmiddag finns möjlighet att i ett mindre format ta del av kunskap och samtal inom områden som rör Formas verksamhetsområden, exempelvis kring frågor som rör livsmedelsförsörjning, trygga samhällen och klimatanpassning.
Investerarträff: Agtech-investeringsjakten
15 intressanta agtech-case från Norge och Sverige pitchar sina bolag – och du är välkommen att delta som investerare!
Hitta nya, intressanta case, ställ frågor och bygg värdefulla kontakter med både entreprenörer investerare. Vi bjuder på lunch och efterföljande mingel. Du kan välja om du vill vara med hela dagen eller bara under pitcharna och minglet.
Länsstyrelsen Dalarna: Produktutveckling - sensorisk analys
Välkommen till en föreläsning om produktutveckling genom sensorisk analys. Hur kan du använda olika sinnen för att få fram den bästa produkten? Under en timme kommer du få grunden i hur sensorisk analys kan användas i ditt företag.
Försörjningsberedskap i kedjan lantbruk till kommuner - möjligheter och flaskhalsar
Det är många funktioner som ska samverka för att det dagliga arbetet ska fungera i livsmedelskedjan från lantbrukarna, via förädlingsledet till de offentliga köken hos kommuner och regioner och även till restauranger, handel och konsument. Vad händer om en eller flera delar skulle slås ut? Hur kan vi upprätthålla både produktion, förädling och transporter av livsmedel vid en kris när till exempel strömmen går, internet slutar fungera och drivmedelsleveranserna blir glesare? Vem ansvarar för vad och vilka samarbetsytor är bra att känna till om något händer?
Frågorna är många, och under denna dag vill LRF, i samarbete med Vreta Kluster, bjuda in till samtal och dialog, för att gemensamt få upp viktiga frågor på bordet.
Nederländerna: 9th F&A NEXT Summit
FA NEXT
F&A Next is about thought leadership and connecting promising startups and scale-ups to dedicated Food & Agtech investors and leading corporates. It includes two days of networking, pitching and debating the dynamics in food and agriculture. If you are wholeheartedly committed to the need for innovation in Food & Agriculture then make sure to join us!
Livsmedelsacceleratorn: Säker och effektiv energianvändning för livsmedelsföretag
Livsmedelsindustrin har speciella behov som ställer krav på dig som arbetar med energieffektivisering i tillverkningen. Dessa system är energiintensiva och måste optimeras för att minska förluster och onödig energiförbrukning. Samtidigt är det viktigt att produktkvalité eller livsmedelssäkerhet inte äventyras. Som ett livsmedelsföretag är det avgörande att förstå vilka delar som kan energieffektiviseras för att fortsatt upprätthålla säkra och hållbara livsmedel.
Ta chansen att inspireras till hur ditt företag kan säkert och effektivt minska energianvändningen.
Polen: Food Tech Congress 2024
The annual Food Tech Congress is where innovation thrives, bold ideas spark and business gets done. In two action-packed days, we host the most prominent food tech entrepreneurs, innovators, investors, and government leaders from all around the globe to solve the pressing challenges of the industry.
For the upcoming edition, we’re changing things up with 10 brand new conference themes. From food as medicine, alternative proteins and precision fermentation to circular food systems and regenerative agriculture, our discussions will draw you in and drive you forward.
Framtidens livsmedel 2024
Framtidens livsmedel & Livsmedelsproduktion & FoodTech befäste sin position som Sveriges största och ledande mötesplats för hela livsmedelsbranschen. Mässan ökade med över 12% i besökarantal mot föregående år och redan nu är stor del av ytan bokad inför 2024.
Den 29-30 maj 2024 blir Kistamässan återigen Sveriges viktigaste och ledande samlingspunkt för livsmedelsbranschen. Framtidens livsmedel & Livsmedelsproduktion och fokusområdet Food & Drink är en branschöverskridande mötesplats som visar framtidens alla möjligheter för hela livsmedelsbranschen – från jord till bord.
Landsbygdsnätverket - Hur får vi till industriell symbios mellan blått och grönt?
I webbinariet presenteras hur vi kan dra nytta av det marina i jordbruket och hur det gröna kan föda det blå.
Vad finns det för fördelar och nackdelar med industriella synergier för en Kravgård? Vilka konkreta innovationsbehov finns inom mindre jordbruk? Hur kommer framtidens jord och skogsbruk bidra till foderproduktion? Hur får vi ihop helheten på ett hållbart sätt även för kommande generationer?
Symbioser kräver nytänk och sunt förnuft men vad kan forskning och innovationer bidra med?
Baltimore: ReFED Food Waste Solutions Summit
Join us in "Charm City" — an epicenter of history, art, and American heritage — for three days of innovation, inspiration, and action at our annual in-person gathering. It's already promising to be our most dynamic event yet.
The ReFED Food Waste Solutions Summit is the premier food waste event of the year, bringing together food businesses, funders, solution providers, innovators, policymakers, nonprofits, and more to drive the adoption of food waste solutions.
We'll be providing updates as sessions and speakers are confirmed.
AGFO Talk - Biologisk mångfald
Mångfald på menyn – biologisk mångfald det nya svarta?
Biodiversitetsdatabas, CSRD och globala avtal: biologisk mångfald har hamnat i fokus och är på väg att bli lika välkänd som klimatfrågan. Hur påverkas vår syn på maten? Hur mäter vi biologisk mångfald? Och hur påverkas ditt företag och konsumenten av ett förändrat hållbarhetsfokus?
Schweiz: Hack Summit
Europe’s largest gathering of Climate Funders, Founders, LPs and Operators
Danmark: International Cellular Agriculture Conference
This on-site event gathers top experts and actors in the field of Cellular Agriculture for food production to share the latest research results and industry news and facilitates a network for new partnerships and ideas. The event aims to also share information with decision-makers and stakeholders, especially in the EU. The focus of this years conference is:
Livsmedelsacceleratorn: Kartlägg och skapa en handlingsplan för klimatåtgärder
Den 18 juni är du välkommen till ett webbinarum om hur ditt företag kan börja kartlägga sin klimatpåverkan, se vad som är stort och litet och komma till handling med klimatomställningen. Vi kommer visa exempel på arbete från ett projekt där RISE hjälpt sex livsmedelsföretag i Västra Götaland med just detta.
RISE har tagit fram ett arbetskoncept för klimatkartläggning, att sätta upp klimatmål och få en skjuts i företagets klimatförbättrande arbete. Viktiga områden för klimatinsatser är råvaror och leverantörer, svinn och råvarueffektivitet, energi, förpackningar, transporter och klimatkommunikation.
Ta chansen att inspireras till hur ditt företag kan bidra i klimatomställningen!
Chicago: Indoor AgTech Innovation Summit
The summit brings together the world’s leading growers, retailers, tech providers, seed companies and investors to meet, expand networks and produce fruitful partnerships.
After a pivotal year for the CEA sector, the summit will explore what’s needed to ensure the indoor farming industry can continue innovating and growing into a crucial part of the global agri-food supply chain.
From multi-acre scale facility design to seed optimization for vertical growing, and from multi-million-dollar funding rounds to the fine margins of running profitable farms, an international speaking faculty will discuss the critical success factors for CEA in today’s economic environment.
Future Food Forum - Almedalen
Mötesplatsen för framtidens innovativa
och hållbara mat!
Välkommen till Future Food Forum – Almedalens viktigaste mötesplats för alla aktörer med passion för framtidens mat. Här möts ledande aktörer och opinionsbildare från hela livsmedelssektorn för att ta tempen på utvecklingen, diskutera olika trender och dela erfarenheter.
Vi tar ett helhetsgrepp om vad vi äter – och kommer att äta framöver. Framtidens mat handlar om innovationer, hållbarhet och samhällsutveckling - i jordbruket, livsmedelsindustrin, dagligvaruhandeln och hos konsumenterna.
Vill du vara partner till Future Food Forum i Almedalen? Läs mer om våra partnermöjligheter och var med och sätt agendan för programmet.
Almedalsveckan 25-29 juni
Almedalsveckan 2024
Från och med 2023 genomförs Almedalsveckan under vecka 26. Det betyder att för 2024 är det 25 juni till 29 juni som Almedalen kommer att fyllas av samtal och möten.
Efter Almedalsveckan 2023 genomförs ett antal utvärderingar med de politiska partierna, arrangörerna, ansvariga för större arenor, serviceleverantörer och allmänheten i syfte att säkerställa den absolut bästa upplägget för Almedalsveckan, både vad gäller format och tid för genomförande.
Det slutliga beslutet tas i september av de politiska styrgrupperna med Almedalsrådet i spetsen.
Borgeby Fältdagar
Borgeby Fältdagar är lantbruksmässan i fält. Jordnära, fackmässa med tydlig inriktning på den professionella lantbrukaren. Mötesplatsen för alla som har lantbruk som främsta intresse och sysselsättning.
Mässan erbjuder en lyckad och unik kombination av utställande företag för lantbruk och trädgård, demoodlingar och Gropen, praktiska maskindemonstrationer och seminarier.
Brunnby Lantbrukardagar
BRUNNBY LANTBRUKARDAGAR ÅTER 2024!
Den senaste mässan blev succé och vi kan med stolthet meddela att vi arrangerar Brunnby Lantbrukardagar 2024. Medarrangörer till mässan 2024 är Dina Försäkringar, Lantmännen Lantbruk, Swedbank/Sparbankerna och Yara!
Danmark: AQUA 2024
AQUA 2024 will take place from August 26-30 in the Danish capital of Copenhagen. It will comprise a scientific conference, trade exhibition, industry forums, workshops, student events and receptions. The event will highlight the latest aquaculture research and innovation to underpin continued growth of this exciting food production sector.
It will be a showcase for Denmark, and its innovation leadership in several key technologies crucial for future aquaculture, but also a meeting and exchange platform for experts from around the world.
Livsmedelsdagarna 2024
Livsmedelsdagarna 2024
Livsmedelsdagarna är ditt eget årliga branschforum, en mötesplats för alla aktörer inom livsmedelsbranschen där dialog, framtidsfrågor och mötet står i fokus. Här möts vi för att tillsammans driva livsmedelsbranschens viktiga frågor framåt, till exempel forskning, innovationer, trender, kompetensförsörjning och utbildning. Här träffar du andra engagerade medlemmar, knyter värdefulla kontakter och stärker din kompetens. Under jubileumsmiddagen koras även vinnarna av Livsmedelspriset och Impact Maker Award.
Mat i Småland
Mötesplatsen för närproducerad, småskalig och hållbar mat
I höst är det återigen dags att uppleva, smaka, inspireras av och hylla närproducerad mat.
MAT 2024 inleds med MAT-rundan 14-15 september. 20-21 september slår MATmarknaden upp sina portar på Teatertorget i Växjö. För branschfolk blir det även Kunskapsdagar med intressanta föreläsare och i Konserthuset anordnas SM i Mathantverk. Det ser vi fram emot!
Mer information om MAT 2024 presenteras löpande.
AGFO transformation del 3: Livsmedelssystemets reströmmar
Save the date: 19 september kör vi del tre i den populära serien AGFO transformation i samarbete med RISE och med stöd av Formas.
Läs mer om AGFO transformation här >
Fast food, cafe and restaurant expo, Göteborg
HÄR UPPTÄCKER DU NYHETERNA FÖRST
Bli först med de senaste produktlanseringarna och trenderna i Göteborg 25-26 sept 2024. Träffa de större ledande leverantörerna och de små lokala uppstickarna under ett och samma tak. Vi ger dig en komplett överblick över vad branschen har att erbjuda och du blir först med det senaste.
Myllret av glada förväntansfulla människor och stämningen på mässgolvet är svårslagen. Missa inte chansen att uppleva atmosfären.
Danmark: FoodTech 2024
Join the food industry of the future
As an exhibitor at the largest trade fair in the Nordic region for food technology. FoodTech provides a perfect framework for dialogue with both existing and new customers within the food industry, where your company has the opportunity to generate new leads and strengthen your brand. Besides a stand at FoodTech your company also gets a free online profile which will be visible for more than 50,000 online visitors. Here you can share your news, product news, events, etc. with potential customers.
Spot on food
WHERE THE WHOLE FOOD SYSTEM MEETS
Welcome to the international conference Spot on Food 2024, where we will explore the theme “Resilient Systems” through three perspectives: Entrepreneurship Diversity Preparedness
Join – and be empowered!
If we are determined enough, finding the solutions is possible
What to expect:
Learn about the latest insights and trends within sustainable food and agricultural innovation.
Meet the bravest and brightest entrepreneurs.
Try focused networking through AI-powered matchmaking.
Enjoy the test kitchen “The Mindful Kitchen & Bar”, where you'll be served the most delicious and sustainable food and drinks.
Take part in side events on Build up Day. I.e. for those who would like to dig even deeper into sustainable food production, there will be an exclusive optional add-on Food road trip to some really innovative farmers/food producers near Kristianstad.
Parallel with the conference Krinova also hosts the innovation competition Food Hack. The final and prize ceremony will be part of the conference program.
Eco Living Scandinavia & Nordic Organic Food Fair
NORDENS MÖTESPLATS FÖR NATURLIGA & EKOLOGISKA PRODUKTER
Din destination för att trendspana, prova nya produkter och lära om nyheter i branschen.
Vill du erbjuda dina kunder ännu fler hållbara val? När vi pratar om bra mat, kommer nyckelord som naturligt, hälsosamt och hållbart i åtanke. Mat som det helt enkelt ska vara: riktigt. bra. mat.
Elmia Lantbruk
Mässan för alla delar av det svenska lantbruket
Elmia Lantbruk är mötesplatsen som skapar förutsättningar för ett starkt svenskt lantbruk och ett hållbart och lönsamt lantbruk med tillväxt. Här möter produkter och idéer marknaden, samarbeten startas och ny kunskap får fäste på resan mot ett än mer hållbart lantbruk.
På mässan erbjuds många aktiviteter med allt från djurvisningar till teknikvandringar.
Kött & Chark-SM 2024
Välkommen till Kött & Chark-SM 2024 – Save the date!
Skriv in den 16 och 17 oktober 2024 i almanackan för att vara säker på att inget kommer i vägen för evenemanget Nr. 1 för alla som arbetar med kött och chark. På det anrika Slagthuset mitt i staden, intill Centralstationen, samlas vi för ett två dagars evenemang med ett digert program:
* Styckar-SM, som var en uppskattad nyhet 2022, återkommer. Målsättningen är att även styckning av nöt skall ingå i tävlingen 2024.
* Branschens leverantörer visar upp sig och tar med sig nya idéer och de senaste innovationerna till en mässa med cirka 50 utställare.
* Under båda dagarna kommer besökarna att få träffa nyckelpersoner under för branschen i aktuella föreläsningar och seminarier.
* Traditionsenligt avslutar vi med en stor galamiddag där Sveriges främsta kött- och charkprodukter offentliggörs och de svenska mästarna koras.
Kött & Chark-SM blir en mycket viktig mötesplats för branschen för att lyfta fram hantverket, kvalitet och innovation. Det är också positivt att evenemanget nu kommer att börja turnera runt i landet för att nå ut till fler, säger Magnus Nilsson, ordförande för Kött och Charkföretagen.
Frankrike: SIAL INSPIRE FOOD BUISNESS
UNITING AND INSPIRING FOOD PROFESSIONALS SINCE 1964
Any pro will tell you - if you go to one food exhibition this year, go to SIAL Paris. It’s the biggest one-stop shop in the industry, the place to be for tastemakers and trend-seekers who want to nurture their business.
For over 50 years, SIAL Paris has been welcoming a melting pot of industry players to the French capital to share their savoir-faire and create the recipes of the future.
The first edition was held during International Food Week in 1964, and united experts and enthusiasts from 26 countries. Today, the biennial attracts exhibitors and visitors from over 200 countries and is a flagship event in the worldwide food calendar.
Every two years, producers, importers, buyers and retailers, media specialists and independent associations of every shape and size meet at the largest exhibition venue in Paris for five-days of inspiration, debate and exchange. Whether you’re a rising startup or a large group, a hot new product or a blue-chip brand, an established chain or a groundbreaking retail model, SIAL Paris is your springboard for sustainable success.
Storbritannien: Plant Based World Expo
Meet with thousands of buyers who are looking for plant-based products like yours.
Join the only 100% plant-based B2B event in Europe dedicated to connecting plant-based brands with a mainstream audience of retailers, foodservice professionals and investors. The buzz around plant-based foods and products is undeniable and there is a growing number of innovative new brands in the marketplace. Give your company a competitive edge by reserving your stand at Plant Based World Expo.
Helsinki: TONIC Food Tech Business Summit
TONIC stage program is all about food, tech and fun. You can expect food industry experts highlighting the trends and business opportunities of today and tomorrow. 10 entrepreneurs will be battling for the top food tech startup in TONIC Pitching Competition. Sprinkled with some exciting entertainment (involving food of course!).
Helsingfors: Slush 2024 – The World's Leading Startup Event
Slush is a not-for-profit building the world’s leading startup event delivering actionable company-building advice and bringing together the who’s who in the ecosystem.
No other event on earth brings together the core of the startup ecosystem like Slush. Whether you’re looking to meet founders, startup operators, investors, media, or policymakers — this is the place to be. Our Meeting Area has 300 tables ready to be booked — last year, 20,500 meetings took place during both Slush days. That’s more than 800 meetings per hour.
Nollvisionskonferens för undernäring hos äldre
Save the date!
En konferens där vi samlas för att utbyta kunskap och inspiration i arbetet mot undernäring hos äldre.
Mer information kommer.
Danmark: Agromek
Visit Agromek, which is Northern Europe's largest agricultural fair, and which for more than 40 years has brought together the agricultural industry, its suppliers, customers and business partners.
Agromek is held every two years at the MCH Messecenter Herning in Herning. We had a great trade fair in November 2022 with more than 40,000 visitors and we look forward to welcoming you again in November 2024.
SLU - Jordbruksekonomisk konferens 2024
Save the date! Den 27 november är det återigen dags för Jordbruksekonomisk konferens. Välkomna till SLU Ultuna för en dag om företagsledning och ekonomi. Konferensen följs av Mjölkdagen den 28 november. Klicka på rutan så kommer du till förra årets konferenssida och en filmad verison av dagen.
Fast food, cafe and restaurant expo, Malmö
HÄR UPPTÄCKER DU NYHETERNA FÖRST
Bli först med de senaste produktlanseringarna och trenderna i Malmö 24-25 sept 2025. Träffa de större ledande leverantörerna och de små lokala uppstickarna under ett och samma tak. Vi ger dig en komplett överblick över vad branschen har att erbjuda och du blir först med det senaste.
Myllret av glada förväntansfulla människor och stämningen på mässgolvet är svårslagen. Missa inte chansen att uppleva atmosfären.
Anuga 2025
Anuga is the world's leading trade fair for food and beverages - lively, diverse, dynamic.
Openness and transparency, trust and partnership, trends and transformation: On the way to a sustainable and fair food system, the global food industry is currently experiencing dynamic change. As the world's leading trade fair for food and beverages, Anuga is bringing the largest international industry community together and generating a positive spirit of optimism.
Informationsmöte om utlysningen: Framtidens vardagsmat - testa visionära idéer för hållbarhet och konkurrenskraft
Ta chansen att i samarbete med andra testa idéer som kan leda till helt nya lösningar. Kanske med senaste framsteg i forskning och avancerad teknik eller utforska nya affärsmodeller. Lösningarna ska göra markant skillnad för ett hållbart, hälsosamt och konkurrenskraftigt matsystem.
Matdagen
Livsmedelsföretagens årligen återkommande event Matdagen äger rum den 25 april 2024.
Ätbarts konferens om matsvinn och social hållbarhet 25/4 2024
Varmt välkommen till Ätbarts konferens för projektet Svenska matbanksnätverket. Möt maträddare, lyssna på forskares syn på relationen mellan matsvinn och matfattigdom och inte minst: var med och blicka framåt.
Information och matchmaking för utlysningen Centrumbildningar för ökad beredskap och konkurrenskraft i livsmedelssystemet
Varmt välkommen till ett digitalt informationsseminarium och matchmaking för utlysningen Centrumbildningar för ökad beredskap och konkurrenskraft i livsmedelssystemet. Seminariet äger rum 22 april kl. 13.00-15.00.
Om utlysningen
Program
13.00 Presentation av utlysningen
13.15 Information och frågestund om statsstöd
13.45 Deltagarna delas eventuellt in i breakout-rooms,
då sker matchmaking-sessionen för centrumutlysningen.
(Programmet slutar vid kl 14, men det finns möjlighet att förlänga matchmaking diskussioner fram till kl 15)
Lyckas med kommunikation och marknadsföring i livsmedelsbranschen
Lyckas med kommunikation och marknadsföring i livsmedelsbranschen
En dag med fokus på konceptutveckling, kommunikation och marknadsföring för livsmedelsföretag.
Välkommen till en heldag om kommunikation och marknadsföring med fokus på hållbarhet. Under dagen kommer vi att utforska kunskap om hållbarhetsutmaningarna inom livsmedelssystemet och skapa en grund för utvecklingen av konkurrenskraftiga koncept.
Om föreläsarna
Anna-Maria Spaniol, Verksamhetschef Hallands Matgille är en strateg, kreatör och affärsutvecklare. Anna-Maria är marknadsekonom och har jobbat i byråvärlden i många år innan hon kunde kombinera kärleken till maten med sitt driv för utveckling, i just Matgillet.
Helena Nöjd, PR – & kommunikationsansvarig Hallands Matgille är kommunikationsnörden som brinner för kraften i PR och det skrivna ordet. Hon är i grunden utbildad inom kommunikation och marknadsföring.
Program
09:00 Kaffe och smörgås
09:30 Föreläsningar med Anna-Maria Spaniol och Helena Nöjd, Hallands MatGille
Att kommunicera hållbarhet som livsmedelsföretagare. Hur lyfter du ditt hållbarhetsarbete kommunikativt? Anna-Maria och Helena berättar om hur Hallands Matgille arbetat med hållbarheten som grund och lyfter goda exempel på lyckad hållbarhetskommunikation.
Konceptutveckling för hållbara erbjudanden. Vilka är framgångsfaktorerna för dig som livsmedelsföretagare? Hur bygger man ett starkt varumärke? Så lyckas du paketera, konceptualisera och marknadsföra din produkt, din plats och dig själv. Vi får lyssna till Helena & Anna-Maria som med inspirerande exempel från halländska livsmedelsföretag lär oss paketera våra erbjudanden.
12:00 Lunch
13:00-16.00 Workshop – Konceptualisering och marknadsföring. Hur kan jag som livsmedelsproducent utveckla mitt erbjudande och nå ut till rätt målgrupp?
Plats: Murboannas Mejeri, Butik och Café, Murbo 8A, 781 97 Borlänge
Kostnad: 300 kronor. Utebliven medverkan debiteras.
Arrangör: Dalarna Science Park
Lunchwebbinarium del 3 - Miljöpåverkan
Del 3 av Landsbygdsnätverkets fyra online-event. Med Wenche Hansen, Matfiskodlarna.
Utbildningen riktar sig till dig som är tjänsteperson på en länsstyrelse eller kommun, med ansvar för näringslivsfrågor, strategisk plan, regionala livsmedelsstrategin, fiskerifrågor, kontroll, miljö och tillsyn samt natur.
Webbinarierna har utformats i samarbete med länsstyrelserna i Gävleborg, Dalarna, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten, men deltagare från hela Sverige är välkomna.
Livsmedelsplanering i en ny tid - SLU Future Food & Ät Uppsala län
SLU och ÄtUppsala Län bjuder in till en workshop om dagens och morgondagens utmaningar vad gäller att planera för ett hållbart livsmedelssystem. Syftet med workshopen är att identifiera viktiga utmaningar som rör livsmedelssystemet i Uppsala, dela erfarenheter och goda exempel, presentera aktuell forskning och diskutera innovativa lösningar i policy och praxis som rör livsmedelssystemet.
Under workshopen varvas presentationer om aktuell forskning med exempel på livsmedelsplanering och de utmaningar och möjligheter som uppstår när de skall implementeras.
Sista anmälningsdag: 1 april 2024
Livsmedelsforskningsdagen 2024: Tryggad svensk livsmedelsförsörjning i osäkra tider
Anmälan är öppen till årets temadag för aktörer i det svenska livsmedelssystemet. I år består Livsmedelsforskningsdagen av ett lunchseminarium och möte för inbjudna politiker, forskare och livsmedelsaktörer i riksdagen följt av öppet expertseminarium och nätverksmingel hos Formas.
Årets tema är ”Tryggad svensk livsmedelssektor i osäkra tider”. De senaste årens kriser har belyst brister i vår försörjningsförmåga och sårbarheter i livsmedelssystemet.
Spanien: Food 4 Future – ExpoFoodTech
Food 4 Future is the perfect platform to boost your business with a new focus based on specific trends, products and solutions for each industry segment:
Raw Materials, Food Processing, Ingredients, Refrigeration, Packaging and Labelling, Handling, Storage, Logisticsand Retail Machinery.
The food industry is in a process of constant transformation to achieve a sustainable production and consumption model throughout the supply chain, to respond to the challenges demanded by the market. Knowing the most innovative solutions, technologies, and trends that are revolutionizing the sector is key to increasing your competitiveness and positioning your company as a reference within the sector.
These factors make attending Food 4 Future an essential tradeshow for innovative companies.
Temadag: Beredskap och livsmedelsförsörjning - Länsstyrelsen Gävleborg
Vårt samhälle är sårbart och produktionen av livsmedel är beroende av en stabil omvärld. Sveriges livsmedelsberedskap har seglat upp som en uppmärksammad och viktig fråga i samhället, mycket beroende på klimatförändringar och omvärldsläget.
Gävleborgs livsmedelsberedskap är en komplex fråga som måste belysas från flera olika håll. Med anledning av detta anordnar Länsstyrelsen Gävleborg, Region Gävleborg, LRF Gävleborg samt MatVärden en temadag där vi tillsammans samverkar för en robust livsmedelsproduktion och konsumtion i länet.
Inbjudan riktar sig till lantbrukare och andra företagare inom livsmedelskedjan, politiker, tjänstepersoner, intresseorganisationer och akademin.
Seminarium: Hållbart smittskydd – långsiktigt och livsviktigt
Smittsamma sjukdomar som sprids mellan djur eller mellan djur och människa har historiskt haft stor betydelse för hälsa, välfärd och ekonomi, och har så än idag. Samhällets skydd mot allvarliga smittsamma djursjukdomar är därför rigoröst, och lagstiftningen kraftfull. Den möjliggör åtgärder som kan medföra både stora inskränkningar i individuella friheter och interventioner med stora ekonomiska konsekvenser. Proportionalitet är därför en viktig aspekt i utformningen av kontrollåtgärder, som samtidigt behöver balanseras mot effektivitet.
Seminariet hålls även på Zoom, länk skickas ut dagen före.
Sista anmälningsdag: 8 april
Food system in transition - The Food Science Sweden Conference 2024
The Swedish food system is confronted with significant challenges related to sustainability and health, yet it also presents great opportunities to address future challenges. The Food Science Sweden Conference 2024 in Örebro will showcase compelling initiatives associated with health and sustainability. Additionally, it will highlight the measures taken in the value chains to reshape the food system toward sustainability.
Sweden FoodTech på Gastronord
Sweden Foodtech bygger tillsammans med Gastronord och Stockholmsmässan en global mötesplats för framtidens mat med fokus på hållbarhet och innovation med internationell prägel. Samarbetets första nedslag blir 9–11 april 2024 då Sweden Foodtechs stora foodtech-konferens ”Big Meet” flyttar in på Gastronord, Nordens största mässa för den professionella matsektorn.
GastroNord
Välkommen till GastroNord!
Här samlas nationella och internationella inköpare, agenter, grossister, importörer, tillverkare, producenter och media från hela HoReCa branschen. Som besökare har du möjlighet att mötas, göra affärer, se nyheter, samtidigt som mässan bjuder på trender, inspiration och kunskap i from av utställning och föredrag. GastroNord är mötesplatsen där affären utvecklas och skapas.
Gröna möten - Lantbruk och livsmedelsförsörjning i osäker cybervärld
My Bergdahl, näringspolitisk expert med ansvar för standardisering och digital handel på Teknikföretagen berättar hur man förbereda sig och vilka som berörs av det nya direktivet samt vad det innebär för dem. Joanna Sjölander, Klusterledare för Östgötska nätverket Cyberly, beskriver hur vi tillsammans stärker vår digitala resiliens och bidra till Sveriges konkurrenskraft och hållbarhet som samhälle.
Framtidsdag - Utvecklingsvägar för lantbruksföretaget
Välkommen på en fullspäckad dag med inspiration för teknik- och affärsutveckling i lantbruksföretaget!
Vi har bjudit in en hel rad inspirerande personer som alla presenterar olika exempel på kunskap och erfarenheter möjliga att att inspireras av och att tillämpa i företaget detta och kommande lantbruksår. Allt för att ge fortsatt kraft åt lantbruksföretagens lönsamhet och därmed lantbrukets samhällsviktiga utveckling! Det handlar om tekniker, energilösningar, affärsmodeller och goda exempel, möjliga att agera på och skapa affärer och nya lösningar i närtid.
Lunchwebbinarium del 2 - Landsbaserad odling
Del 2 av Landsbygdsnätverkets fyra online-event. Med Jason Bailey, Landsbygdsnätverket.
Utbildningen riktar sig till dig som är tjänsteperson på en länsstyrelse eller kommun, med ansvar för näringslivsfrågor, strategisk plan, regionala livsmedelsstrategin, fiskerifrågor, kontroll, miljö och tillsyn samt natur.
Webbinarierna har utformats i samarbete med länsstyrelserna i Gävleborg, Dalarna, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten, men deltagare från hela Sverige är välkomna.
Ekologiska marknadsdagen
Var med på Ekologiska Marknadsdagen 2024 då vi lanserar Ekologiska Årsrapporten och djupdyker i utvecklingen för ekomaten. Under konferensen kommer vi att presentera konsumentinsikter, försäljningsvolymer, kanaler och case. Vi ser fram emot att samla hela branschen för att att både blicka bakåt och spana framåt. Ta en kollega under armen och var med på en dag med ekoinspiration, kunskapsfördjupning och viktiga samtal!
Sweden Innovation Days
Nu arrangerar Vinnova tillsammans med Energimyndigheten och Formas för fjärde gången Sweden Innovation Days.
Let´s innovate for resilience!
Sweden Innovation Days är en kostnadsfri digital konferens med syfte att visa upp Sverige som innovationsland för grön omställning.
Trots att Sverige är ett av världens främsta länder när det kommer till innovation behöver vi ständigt sträva efter att förbättra hur vi arbetar med innovativa lösningar, både strategiskt och praktiskt. Vi vill att andra länder ska välja Sverige som ett attraktivt innovationsland att samarbeta med.
Syftet med Sweden Innovation Days är att erbjuda aktörer en internationell arena för att sprida information, utbyta kunskap samt träffa internationella partners. Vår förhoppning är att många nya innovations- och affärssamarbeten skapas.
Oavsett om du är en startup, företag, arbetar inom offentlig sektor, civilsamhället, akademin eller en statlig myndighet, finns det något på detta evenemang för alla. Vi behöver alla vara med på innovationsresan!
Missa inte Sweden Innovation Days 2024!
Du kan få mer information genom att fylla i dina kontaktuppgifter här
AGFO transformation del 2: Framtidens ogräsbekämpning – kan vi klara oss utan glyfosat?
Ett plöjningsfritt jordbruk, ett giftfritt jordbruk eller både och? I AGFO transformation del 2 tittar vi närmare på en av de senaste decenniernas mest omstridda herbicider, glyfosat och vilken roll det spelar i det svenska jordbruket. Vad händer om det förbjuds? Vad är alternativen? Och framför allt: Vad säger forskningen?
USA: World Agri-Tech Innovation Summit
The World Agri-Tech Innovation Summit in San Francisco gathers global agri-food corporates, investors and technology start-ups from around the world to uncover the most exciting innovations in the agri-food sector and to forge the right partnerships to take those solutions to market.
Co-creating an Arctic Food Arena - workshop
This co-creation workshop focuses on exploring the challenges of diversified circular food production in an arctic climate and is organized by Arctic Food Arena in Gällivare in partnership with Northern Food Lab at LTU as part of Creaternity Impact Days 2024. This gathering aspires to cultivate a collaborative environment, uniting stakeholders from diverse sectors such as the community, business, public authorities, and academia.
Nationella vattenbrukskonferensen 2024
Den Nationella vattenbrukskonferensen bjuder på ny kunskap, inspiration och omvärldsbevakning kring praktik, innovation, forskning, och entreprenörskap inom vattenbruk. Konferensen är mötesplatsen för hela Vattenbrukssverige - från odlare till forskare och förädlare till myndigheter och intresseorganisationer.
Bland punkterna på programmet har vi :
Kompensationsodling
Klimatutmaningar för svenskt vattenbruk
Främjande och handlingsplan för vattenbruket framåt
Ökning av svensk matfiskproduktion
Under konferensen varvas studiebesök, intressanta föredragningar, diskussioner, mingel och smakupplevelser. Se mer i programbeskrivningen nedan.
Anmälan senast 30 januari!
Kostdagarna 2024
Kostdagarna 2024 äger rum på Kistamässan i Stockholm, den 14–15 mars. Spara datumen – mer information om nästa års dagar följer under hösten!
Kost & Närings ”lunch-till-lunch”-konferens Kostdagarna riktar sig exklusivt till kost- och måltidschefer, kostekonomer, livsmedelsupphandlare och andra ledare och medarbetare med anknytning till de offentligt finansierade måltiderna inom skola och förskola, vård och äldreomsorg. För studerandemedlemmar i Kost & Näring är deltagandet kostnadsfritt.
I ett omfattande konferensprogram – parallellt på Stora scenen och i de dubbla seminarielokalerna Kniven och Gaffeln – förenas forskning, inspiration och aktuella ämnen och utmaningar med perspektiv och nycklar till det goda ledarskapet.
SLU: De nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR) – möjligheter och utmaningar för svensk matproduktion
De nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR) – möjligheter och utmaningar för svensk matproduktion
Välkommen till en workshop 13 mars kl. 13-16 där vi med avstamp i de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR) diskuterar framtidens matproduktion. Hur skulle en svensk produktion som möter rekommendationerna kunna se ut? Vilka möjligheter och utmaningar finns för animalieproduktionen, växtodlingen, trädgårdsnäringen och sjömaten?
Basen i de nordiska näringsrekommendationerna är hälsa och näringsämnen, men nytt för NNR 2023 är att de också tar hänsyn till miljö och klimat. NNR ska ligga till grund för utformningen av de nationella kostråden i de nordiska länderna och Sverige ska presentera sina uppdaterade kostråd under 2024.
I samband med att NNR 2023 publicerades fick Livsmedelsverket ett regeringsuppdrag att uppdatera de nationella kostråden men samtidigt beakta nationella förhållanden, animalieproduktionens positiva aspekter och den nationella beredskapsförmågan.
I den här workshopen diskuterar vi framtidens livsmedelsproduktion med utgångspunkt i NNR, men utifrån regeringens riktlinjer och utifrån olika perspektiv och forskningsområden vid SLU. Reflektera tillsammans med andra forskare vid SLU över effekterna av NNR:s nya rekommendationer. Vilka möjligheter, utmaningar och målkonflikter utgör rekommendationerna inom områden som fiskenäring, sjömat, animalieproduktion, växtodling, trädgårdsnäringen, etc.? Vilka möjligheter ger de oss att forma en hållbar matproduktion i Sverige?
Workshopen anordnas onsdag den 13 mars kl 13-16 med samtidiga diskussioner på plats i Ultuna, Alnarp, Skara, Umeå och Lysekil (digitalt deltagande är ej möjligt). (Lokaler meddelas senare).
Future Food Forum 2024
Välkommen till Future Food Forum 2024!
Mötesplatsen för framtidens innovativa och hållbara mat!
Välkommen till Future Food Forum – den självklara mötesplatsen för hela livsmedelssektorn, från jord till bord. Här möts ledande aktörer, nya entreprenörer och opinionsbildare för att ta tempen på utvecklingen, diskutera olika trender, byta erfarenheter och nätverka.Vi tar ett helhetsgrepp om vad vi äter – och kommer att äta framöver.
Det handlar om innovationer, hållbarhet och samhällsutveckling. Och exempel på aktivt deltagande i utvecklingen av nya livsmedel.Liksom i fjol kommer vi med professionell hjälp att göra denna heldagskonferens till en måltidsupplevelse utöver det vanliga – med framtidens mat och måltid i fokus.
KORVFESTIVALEN I STOCKHOLM 2024
Varmt välkommen till den nionde upplagan av Korvfestivalen i Stockholm. Festivalen arrangeras den 8 - 10 mars 2024 på vackra Münchenbryggeriet mitt i centrala Stockholm. Kom och botanisera, provsmaka och njut av ett unikt utbud av korv och passande tillbehör
Orklas Good Morning #14: Vårens utmaningar - lunch-hack, hållbart handslag och hybridmat
Sveriges ekonomi växer och skattesänkningar ger gästerna mer i plånboken. Efter en kämpig tid ska det ekologiska vändas uppåt och allt fler anammar trenden med hybridmat. Krogräven ger sina bästa ”hacks” när lunchgästerna sviker och vi får handfasta råd hur man bemöter motstånd på nya hållbarhetsgrepp.
Detta och mycket annat tas upp för diskussion under morgonens webinar med aktuella inslag från restauranger och storkök.
Formas frukost: Håller vi på att tappa mark?
På Formas frukost 7 mars samlar vi experter och forskare som förklarar och diskuterar frågor som:
Vad är mark?
Kan marken ta slut och kan vi återställa mark?
Hur ska mark användas, värderas och förvaltas?
Hur prioriterar vi behov kopplade till mark?
Vi bjuder på frukost till de som deltar på plats på Nobel Prize Museum. Deltagandet är kostnadsfritt och antalet platser är begränsat. Vid fullbokat seminarium aktiveras en väntelista.