Tillbaka till alla evenemang

SLU: De nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR) – möjligheter och utmaningar för svensk matproduktion

  • SLU på plats i Ultuna, Alnarp, Skara, Umeå och Lysekil (se karta)

De nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR) – möjligheter och utmaningar för svensk matproduktion

Välkommen till en workshop 13 mars kl. 13-16 där vi med avstamp i de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR) diskuterar framtidens matproduktion. Hur skulle en svensk produktion som möter rekommendationerna kunna se ut? Vilka möjligheter och utmaningar finns för animalieproduktionen, växtodlingen, trädgårdsnäringen och sjömaten?

Basen i de nordiska näringsrekommendationerna är hälsa och näringsämnen, men nytt för NNR 2023 är att de också tar hänsyn till miljö och klimat. NNR ska ligga till grund för utformningen av de nationella kostråden i de nordiska länderna och Sverige ska presentera sina uppdaterade kostråd under 2024.

I samband med att NNR 2023 publicerades fick Livsmedelsverket ett regeringsuppdrag att uppdatera de nationella kostråden men samtidigt beakta nationella förhållanden, animalieproduktionens positiva aspekter och den nationella beredskapsförmågan.

I den här workshopen diskuterar vi framtidens livsmedelsproduktion med utgångspunkt i NNR, men utifrån regeringens riktlinjer och utifrån olika perspektiv och forskningsområden vid SLU. Reflektera tillsammans med andra forskare vid SLU över effekterna av NNR:s nya rekommendationer. Vilka möjligheter, utmaningar och målkonflikter utgör rekommendationerna inom områden som fiskenäring, sjömat, animalieproduktion, växtodling, trädgårdsnäringen, etc.? Vilka möjligheter ger de oss att forma en hållbar matproduktion i Sverige?

Workshopen anordnas onsdag den 13 mars kl 13-16 med samtidiga diskussioner på plats i Ultuna, Alnarp, Skara, Umeå och Lysekil (digitalt deltagande är ej möjligt). (Lokaler meddelas senare).

Mer info >

Föregående
Föregående
13 mars

Future Food Forum 2024

Nästa
Nästa
14 mars

Kostdagarna 2024