AFRY: “Vi vill vara med och göra framtidens mat”

Konsultjätten AFRY har en hel avdelning som jobbar med framtidens mat. AGFO besökte en av våra piggaste medlemsföretag och träffade Future Food-teamet i Göteborg.

Att AGFO-teamet på sin västkustturné skulle besöka AFRY:s huvudkontor i Göteborg var egentligen en no-brainer. AFRY:s Future Food-team jobbar precis med det AGFO bevakar och de var också bland de första som tecknade ett medlemskap när vi drog igång i början av 2022. Vi möter tre medlemmar i det entusiastiska teamet över en falafelsallad. Det är Katrin Hedvall (Business unit manager), Ann Winzell (Section unit manager Food & Pharma) och Dennis Hågebrand (Section Manager) som berättar om vad de gör och vad som gör projektet så speciellt:

– Folk är vana vid att jobba med konsulter och att det tickar pengar medan man pratar, berättar Dennis. Men så jobbar vi inte här. Vi vill bygga relationer. Det är härligt när nystartade företag kontaktar oss och vill ha hjälp. Längre fram kan det också betyda business för oss.

Och en del business har det redan blivit. Ann och Karin berättar om flera projekt de varit inblandade i och det visar sig att Dennis har varit i högsta grad inblandad i AGFO-medlemmen Marine Tastes uppsättning av en produktionslinje för sjöpungsbugare. Ett företag vi besöker några dagar senare.

Under vårt lunchmöte med Ann, Dennis och Karin hinner vi avhandla allt från det osäkra världsläget och långa leveranstider till att bygga industrier som lever i symbios. Dessutom bollar vi en idé som väcktes under vårt möte med AGFO-medlemmen Jordnära: Kan man bygga en “multipurpose”-matfabrik som flera små matförädlingsföretag skulle kunna dela på för att skala sin produktion?

– Jovisst, tror teamet. Men frågan är hur man bygger affärsmodellen kring det.
Tål att funderas vidare på.

Inför mötet ställde vi en del frågor om AFRY. Här är Karins svar:

AFRY är ju ett stort företag och välkänt för många. Men för dem som inte känner er vilka ni är och i synnerhet kopplat till det svenska matsystemet?

– AFRY är ett internationellt ingenjörs- och designföretag med verksamhet inom energi, industri och infrastruktur. AFRY bildades 2019 när ÅF och det finska företaget Pöyry gick samman och idag är vi 17 000 anställda som arbetar över hela världen.

AFRY har som mål att accelerera omställningen till ett mer hållbart samhälle och därför driver Ann, Dennis och jag (Katrin) AFRYs future food satsning. En satsning som vi här i Göteborg driver tillsammans med vår finska kollega Petri Vasara och hans team. För att lyckas använder vi också experter från andra delar av AFRY. Vi tror lite naivt att världen kan förändras med en gaffel, kanske inte helt men till viss del. 

Vår livsmedelsproduktion står för ett stort klimatavtryck och behovet av nya lösningar för en mer klimatvänlig kost är något vi alltså satsar stort på. Vi har samlat experter från olika delar av AFRY som tillsammans bidrar till att utveckla framtidens mat. Vår Future food satsning är bred och sträcker sig från olika typer av analyser, så som AFRY FoodFactFinder, till matproduktionen, där vi har en stor kunskap om konceptframtagning, design, uppskalning och utveckling av såväl produktionslinje som anläggning. Vidare finns expertis inom förpackningsdesign, logistik och optimering av flöden ända fram till slutanvändare, inklusive kunskap om hur konsumenten som äter maten tänker och beter sig. Vi har en road mapp som liknar från jord-till-bord som vi kallar ”shaping the future food value chain”.

– Vi verkar både för att effektivisera och utveckla själva produktionskedjan, samtidigt som vi vill bidra till att påskynda övergången till mer klimatvänliga matvanor. Framtidens mat kommer i allt större utsträckning bestå av syntetiskt odlat kött, växtbaserade köttalternativ, ätbara insekter och mat som vi producerar med bioteknik. Våra mål summeras i att vi vill vara med och bidra till: 

  • Mat producerad på ett smart och effektivt sätt.

  • Mat som både smakar gott, uppfyller kraven och samtidig är bra för planeten.

Vilka av matsystemets utmaningar går ni igång på mest?

  1. Att möjliggöra cirkuläritet inom industri och matsystem, med utnyttjande av restströmmar som råmaterial vid produktion av något nytt.  

  2. Att underlätta för nya livsmedelsproducenter att kunna producera sina produkter.

  3. Minska matsvinnet. 

  4. Använda bioteknik för att producera alternativa produkter till livsmedelsprodukter med stor klimatpåverkan. 

Hur jobbar ni konkret för att bidra till lösning av dessa?

– Vi arbetar på flera sätt, för att nämna några.

  • AFRY FoodFactFinder. 

  • AFRY FutureFoodClub.

  • Minskat matsvinn i produktionen  - öka automation och digitaliseringsgraden, ex Lejonet & Björnen.

  • Nya affärsmodeller för att stötta och erbjuda hjälp i de breda frågeställningarna som producenter står inför under uppskalning, uppsättande av ny anläggning eller linje i deras resa mot utveckling av nya livsmedel, ex AGFO-medlemmen Hooked Foods.

  • Kunskap från läkemedelsindustri återanvänds till Biotech-sidan. 

  • Blå mat – utbyggnad av landbaserad fiskodling, men också utveckling av algproduktion, musselodlingar och utmanare så som sjöpung.

Inom vilket område skulle ni gärna se ökad innovationskraft i matsystemet?

– Vi tror att det krävs samarbetet på många olika nivåer för att lyckas ställa om vår livsmedelsproduktion. Vi ser stor potential i att hitta industriell symbioser, där innovativa samarbeten kan ge möjligheter att använda avfall från den ena som råmaterial för andra. Det passar också oss som ingår i Future food teamet bra, vi har Petri och hans team som är duktiga på att med sina beräkningar kunna förutspå hur förändringar i vår omvärld påverkar vår matproduktion- och konsumtion. De har analysmetoder som tar faktorer som rådande geopolitiska lägen, bristen på råvaror och trender inom mat i beaktande. Det passar bra ihop med vår (Dennis, Ann och min) kunskap om hur man ska designa och bygga anläggningar; Vad som krävs av en site/lokal för att man ska kunna producera mat, vilka regler som ska tas i beaktande, vilken utrustning man skall ha, hur mycket det kostar och hur lång tid det tar att få en ny produktion på i drift. Vad kan man optimera och ändra. När Petris team hittat lämpliga råvaror tar vårt team vid och börja reda i vilka av dessa alternativ som ska få högst prio. Då är det vår tur att göra beräkningar och simuleringar.

Finns det någon specifik insats som ni vill lyfta fram från er sida, och som ni är extra stolta över?

– Vi är stolta över vår satsning inom Future Food, som gör det möjligt för oss att få arbeta med många innovativa och framåtriktade företag och stötta dem i deras utveckling. Till exempel arbetar vi med företag som producerar vegetabiliska proteiner, andra som jobbar inom blå mat och några som med hjälp av bioteknik producerar nya livsmedel. Vi älskar att utmanas och tillsammans med våra kunder måste vi hela tiden hitta nya vägar och tillvägagångssätt för att lyckas nå en så klimatvänlig produktion som möjligt.

Vilka vill ni helst nätverka med?

– Vi träffar gärna bolag som har en produkt de skall börja producera, eller skall gå ifrån legoproduktion till egen pilot eller fullskalig anläggning.

Ämnen ni gärna ser att AGFO gör spaningar och omvärldsbevakning kring?

– Vi är väldigt imponerade av era spaningar och den omvärldsbevakning som ni gör. Om man få önska sig mer så skulle vi gärna ha fler inslag om; 

  1. Foodtech-bolag, nya och de som funnits ett tag. 

  2. Industriell symbios och cirkularitet, där matsystemet innefattas. 

Andra värdefulla tips till AGFO för att vi ska bli ett så relevant som möjligt affärs-och kunskapsnätverk för er?

– Vi uppskattar stort er breda spaning och de analyser som ni presenterar. Att ni ligger i framkant såväl på innovationsområdet som produktionsområdet.

Slutligen, vad önskar ni förmedla som är av stor vikt för er och som ni önskar att vi lyfter fram?

– Vi tror att man kan förändra världen med en gaffel – men vi har bråttom att ställa om vår diet så att vi äter mer klimatvänlig mat. För att lyckas måste vi samarbeta.

Lunchställe: AFRY:s huvudkontor i Göteborg

Anna & Anders tillsammans med Katrin Hedvall, Ann Winzell och Dennis Hågebrand på AFRYs huvudkontor i Göteborg.


Kontakta gärna Katrin Hedvall om du har förslag på samarbete eller bara vill veta mer om allt AFRY gör!


Föregående
Föregående

FOR REAL! FOODS: “Hälsosam fryst pizza bara början”

Nästa
Nästa

Paulig: “Hälsa och välbefinnande ett uttalat prio”