FOR REAL! FOODS: “Hälsosam fryst pizza bara början”

Hälsosam pizza och ett möte med två superentreprenörer lockade AGFO att ta en tur till Skärhamn i Bohuslän för att veta mer om deras utmaningar och framgångsrecept.

Anna tillsammans med Kristin och Daniel Nowak i Skärshamn.

Anna tillsammans med Kristin och Daniel Nowak i Skärhamn. Foto: AGFO

Det är nog inte många pizzafabriker i världen som ligger så idylliskt som FOR REAL! FOODS fabrik i Skärhamn. På andra sidan gatan ligger hamnen med guppande fritidsbåtar kantade av vitmålade trähus och en söt kyrka som faktiskt ser ut att le mot oss.

När Daniel och Kristin Nowak, och deras förstfödde flyttade hit julen 2019 snöade det, berättar Daniel som bjuder på kaffe i det lilla kontoret med utsikt mot hamnen. De bytte då ett liv i Stockholm och jobb på konsultfirman Ernst and Young (där de träffades) mot ett liv nära Kristins familj och ett liv som heltidsentreprenörer.

Det har gått snabbt. Från att Daniel vintern 2019-2020 satt hemma och rörde i grytor och experimenterade med recept till en nyttig pizza utan bröd, till att Kristin våren 2020 lyckades sälja in dem på Coop, fixa kontrakt på fabrikslokalen i maj, bakade pizzor efter barnens läggning och börja sälja regionalt på Coop i november samma år. Idag har de fyra personer i produktion (migranter med nystartsbidrag), fått in kapital via Pauligs riskkapitalgren PINC, blivit centralt listade på ICA och står för en nylansering med nya förpackningar och förbättrat recept.

Kristin och Daniel berättar om de många utmaningar de haft med att få tag i lokal, få produktionen att flyta och all tid det tagit att konstant ligga på butikerna. Det är också lite speciellt att lansera en hälsosam premiumprodukt i frysdisken:

– De flesta svenskar förknippar fryst mat med billigt och ofta ohälsosamt, säger Daniel.

– Vår målgrupp letar många gånger inte ens efter mat i frysdisken, fyller Kristin i.
Det är också lite oklart vart produkterna hamnar i butik. Ibland hamnar de bredvid pizzorna, ibland bredvid glutenfritt. I vegosortimentet hör de inte hemma. Flera av pizzorna har kött som topping, och den ena av deras pizzabottnar består faktiskt av utbankad kyckling!

Hur smakar det kan man undra? Anna och jag (Anders) fick testa tre pizzor. Två med en botten bestående av svensk vitkål, ägg, mandel, mozzarella och parmesan och en bestående av bjärekyckling, ägg, mozzarella och parmesan. Alla var riktigt goda, och kyckling fungerade bra, även om den inte riktigt går att äta med händerna som en vanlig pizza. Vår favorit var nog kålvarianten med en mozzarella och pestotopping.

Men mest nöjd var jag själv med att känna mig pigg och alert efter lunchen.

Tack för ett spännande möte i Skärhamn Daniel och Kristin! Läs mer om FOR REAL! FOODS och deras utmaningar i Daniels svar på våra frågor nedan:

Berätta, vilka är FOR REAL! FOODS?

– FOR REAL! FOODS startades av det gifta paret Daniel och Kristin med målet att bidra till en hälsosammare värld och göra det enklare att välja rätt. Att äta bra handlar för oss om mer än att äta en speciell diet, räkna kalorier eller fokusera på specifika näringsämnen. Det handlar om att äta riktig mat. I vår lilla fabrik i Skärhamn på Tjörn jobbar vi varje dag med att testa, utforska och utveckla nya produkter där råvaran står i centrum. Vi vägrar kompromissa. Varken med ingredienser, näring eller smak. Vi vill ge kroppen vad den behöver och hjärnan vad den vill ha. Vi vill ge dig RIKTIG mat i form av världens nyttigaste och godaste fryspizzor.

Vilken (eller vilka) av matsystemets utmaningar går ni igång på mest?

– Vi tror det är viktigt att fundera på varför vi äter över huvud taget. Svaret på det är att vi äter för att få i oss energi och näring samtidigt som måltiden är ett sätt för oss att sitta ner och samtala med nära och kära. Att bidra med energi klarar de flesta produkter av att leverera men när det kommer till näring och njutning faller de flesta färdiga alternativ platt. Eftersom våra produkter innehåller 100% riktig mat (inga tillsatser, vilket garanteras av vår certifiering från Äkta Vara) och är gjorda med noga utvalda ingredienser så blir också näringsvärdet därefter. De innehåller en "betydande mängd" (enligt Livsmedelsverkets definition) av hela 20 mineraler och vitaminer. De är rika på fibrer och fullvärdigt protein (enligt Livsmedelsverkets definition). Ovan kan uppnås genom att utesluta brödet i pizzan och istället ersätta detta med mer näringsrika produkter.

Sen tror vi även på att äta lokalt och gynna det inhemska matsystemet.

Hur jobbar ni konkret för att bidra till lösning av dessa?

– Vi är medlemmar i Mellansvenska odlare som förser oss med vår huvudingrediens, svensk vitkål, samt medlemmar i Lokalproducerat i Väst där vi samarbetar med andra lokala producenter och leverantörer.

Inom vilket område skulle ni gärna se ökad innovationskraft i matsystemet?

– Att det blir enklare att hitta och köpa råvaror från svenska odlare och producenter.

Finns det något specifikt projekt (eller annan insats) som ni vill lyfta fram från er sida, och som ni är extra stolta över?

– Vi är stolt sponsor av diabetesfonden. Sen är vi även stolta över att hälso-duon Food Pharmacy, vilka är mycket selektiva kring vilka de jobbar med, är våra nya ambassadörer.

Ämnen ni gärna ser att AGFO gör spaningar och omvärldsbevakning kring?

- Gärna mat med fokus på hälsa!

Slutligen, finns det något du önskar förmedla som är av stor vikt för er och som du önskar att vi lyfter fram?

– Det är viktigt för folk att rösta med plånboken/sina inköp. Bra mat kostar pengar. Vi möts ofta med feedbacken att det var mycket gott och det är en imponerande ingredienslista ur hälsoperspektiv men att produkterna är lite dyra. Vi önskar att fler funderade på vad som egentligen är dyrt och vad de egentligen får för pengarna.

Lunchställe: FOR REAL! FOODS i Skärhamn


Kontakta gärna Daniel Nowak om du har förslag på samarbete eller bara vill veta mer om allt de gör!


Föregående
Föregående

Nuverica: “Letar efter pilotkunder som vill vara med på resan”

Nästa
Nästa

AFRY: “Vi vill vara med och göra framtidens mat”