Vad är framtidens sjömat? - AGFO Talk 7 december

Världshaven täcker två tredjedelar av jordens yta, men endast 7 % av proteinet som världens befolkning äter kommer från sjömat.  Samtidigt har den globala konsumtionen av sjömat fördubblats sedan 1960-talet och stora delar av fiskebestånden är hotade. I Sverige äter vi i huvudsak importerad sjömat - hela 72%. Tittar vi på odlad fisk, ja då är importen hela 90 %. 

Här är några av de spännande frågor vi i vår spaning och med hjälp av vår panel ska ge svar på:

  • Varför kan vi inte själva producera mer av den sjömat vi äter i Sverige?

  • Vad bör vi satsa på för sjömat framåt, givet våra regionala förutsättningar?

  • Hur vänjer vi konsumenten vid att växla över till nya arter och produkter?

  • Är kanske rentav framtidens sjömat vegetabilisk? Kommer vi att äta mer alger och växtbaserade fiskalternativ?

  • Vilka är utmaningarna och hur kan entreprenörer bidra? Vilken innovation krävs?


    Panelen:

✔️ Fredrik Gröndahl, forskare från KTH är aktuell som koordinator för den nystartade storsatsningen: Blå mat - centrum för framtidens sjömat.
✔️ Tom Johansson, medgrundare och vd på Hooked Food, utmanar hela den traditionella fiskbranschen genom att göra fiskprodukter utan fisk.
✔️ Christin Hanssen, projektledare Framtidens mat på Axfoundation. Senaste projektet är ”5 ton grön fisk i disk” där fisken odlats med ett nytt cirkulärt foder till stor del baserat på insekter.
✔️Johan Ljungquist, vd och medgrundare för Gårdsfisk, företaget som skapat landbaserade recirkulerande odlingssystem där fisk odlas i bassänger i ladugården, och fiskens avföring används som gödsel på åkrarna.

Eventsidan >

Bild tagen efter AGFO Talk. Fredrik Gröndahl, Christin Hanssen, Johan Ljungquist, Tom Johansson, Anna Björnstad och Anders Engström.



Föregående
Föregående

Nytt format: AGFO Trendkoll

Nästa
Nästa

Sweden Food Arena och AGFO samarbetar för att främja innovationskraften i livsmedelskedjan