Edgy Veggie – producent av goda, hälsosamma & hållbara seitanbaserade alternativ till kött!
Hej Katarina, du är en av grundarna till Edgy Veggie. Berätta, vad är er story?
- Edgy Veggie är grundat av ett gäng glada och hungriga matentusiaster som har arbetat med livsmedel hela våra liv. Under en av våra matresor upptäckte vi seitan, ett alternativ till kött gjort på vete. I en tid när allt fler väljer bort köttet behövs fler hållbara alternativ utan långa innehållslistor och komplicerade produktionskedjor. Livsmedel som helt enkelt inte är ultraprocessade.
Och för dem som inte är helt insatta, vad är seitan?
- Seitan är ett livsmedel som har ätits i tusentals år och har en historia sprungen ur hållbarhet. Vår seitan innehåller dessutom endast vatten, vetegluten, havregryn, lökpulver, vitlökspulver, paprikapulver, salt + kryddor till våra tre olika smaker.
Vilka av matsystemets utmaningar går ni igång på mest?
- Jag skulle säga proteinskiftet och då kopplat till svenska råvaror och GOTT (känns som att många glömmer det idag). Ytterligare en utmaning som vi går igång på är Sveriges självförsörjningsgrad då det gäller livsmedel (50%), den försöker vi att hjälpa till att förbättra.
Hur jobbar ni konkret för att bidra till lösning av dessa?
- Med våra produkter som är både goda och svenskproducerade med svenska råvaror.
Inom vilket område skulle ni gärna se ökad innovationskraft i matsystemet?
- Att sammankoppla akademin med matinnovatörer.
Övergripande: Finns det någon insats som ni vill lyfta fram från er sida, och som ni är extra stolta över?
- Att vi som liten innovatör har kommit så lång som vi har utan dragkraft ifrån någon av de stora aktörerna. Alla talar om vikten att hjälpa fram mat-startups, men vi har nog inte upplevt någon hjälp eller stöd ifrån någon.
Ge mig sex skäl till varför man ska välja Edgy Veggie!
Producerad i Sverige - gjord på noga utvalt veteprotein
Köttlik textur - utan "off taste"
Få ingredienser - utan tillsatser
Högt proteininnehåll - soja- och ärtfritt
Hållbar produkt - lågt CO2 utsläpp
Kylt segment med lång hållbarhet - 5 månader
Slutligen, vilka ämnen ser ni gärna att AGFO gör spaningar och omvärldsbevakning kring?
- Kanske svensk livsmedelsexport och lärdomar därifrån. Sverige har ju hittills varit ganska dåliga på det området, medan våra grannar Danmark är bland de bästa i klassen. Vi borde kunna lära oss av dem!
Tack Katarina, hoppas ni fortsätter att åka på matresor och upptäcker fler härliga, hållbara och goda produkter som ni sedan kan lansera på den svenska marknaden.
Kaffedate: Katarina Furin, Edgy Veggie & Anna Björnstad.
Fikaställe: Nordic Future Food