Från hype till försiktig skepsis
Från hype i branschen och sett som lösningen på matsystemets utmaningar, till mer försiktig och avvaktande skepsis. AGFO-Maria tar tempen på blockkedjeteknikens utveckling.
Blockkedje-hypen inom matsystemet var stor för några år sedan, med snackisar som bland annat blockkedjeöl, där hela slutproduktens resa från gård till konsument kan spåras. Nu tycks intresset ha svalnat något, men det står långt ifrån stilla.– Det här är en gigantisk elefant, men tar man elefanten i bitar kan man äta upp den. Det sa Cecilia Ryegård, vd för Agrovektor, till AGFO för ett drygt år sedan. Företaget bygger en svensk blockkedja; Foodchain by Blockchain. Inom kort lanseras två nya produkter på marknaden, varav en hantverkscider som tagits fram via blockkedjeteknik.
En elefant är det kan hända fortfarande, men inte i rummet
En elefant är det kan hända fortfarande, men inte i rummet. Matens spårbarhet genom livsmedelskedjan finns numer med i mångas medvetande. Efterfrågan hos konsumenter ökar för var dag, enligt Connecting Food, en av världens ledande aktörer inom utvecklingen av blockkedjeteknik. Tillsammans med företagare runt om i Europa jobbar man fram teknik som spårar allt från jordbruksmaskiners effektivitet till nischade råvarors klimatpåverkan.IBM Food Trust är en annan aktör som har nyheter på gång – här har franska matkedjan Carrefour nyligen valt att ansluta sig till spårbarhetsplattformen och spås dra med sig flera större företag.Användningsområdena för blockkedjetekniken är många – men även frågetecknen. I ett AGFO Talk på temat kolinlagring ifrågasatte Skiras CTO Joel Glemne om "fräck teknik" verkligen är vad som behövs för att klara av svårigheterna med att till exempel mäta kolinlagring över tid, där det har spekulerats om att blockkedjetekniken kan vara lösningen. Kanske behöver det inte vara så komplicerat alla gånger?